De senaste siffrorna från Steams ständigt pågående användarundersökningar visar att Windows 7 rusar som en skenande häst i popularitet bland användarna. Det åtta år gamla operativsystemet ökar över 22 procentenheter i oktober, och körs plötsligt av drygt 65 procent. Samtidigt sjunker Windows 10 med 17 procentenheter, till blygsamma 28 procent.

Det här förklaras av spelets explosionsartade popularitetsutveckling i Kina (1 miljon spelare i augusti, 6 miljoner i oktober), menar Techpowerup. Många kinesiska gamers föredrar Windows 7 framför Windows 10 (landet tvingade Microsoft att ta fram en kinesisk specialversion, vilket allmänheten inte tycks uppskatta), och när Battlegrounds rusat i popularitet har det fört med sig ett bastant uppsving för Windows 7 på Steam.

Samtidigt har kinesiska myndigheter flaggat för att Battlegrounds kan komma att förbjudas. Spelet anses bryta mot mot landets normer och värderingar, som i slutändan bestäms av det kommunistiska parti som styrt landet med järnhand sen 1949. Det blir hursomhelst intressant att följa Steams statistik om de kinesiska spelarna försvinner – det lär bli avsevärt färre rekord.

Apropå rekord: Steam Spy uppger att det sålts 19 774 605 exemplar. Blott ett par hundratusen kvar till 20 miljoner alltså. Galet. Likaså att det spelades av 2,4 miljoner människor samtidigt i går.