Större än Wii Sports.

Grand Theft Auto V är succén som aldrig tycks ta slut. Drygt fyra år efter urpremiären har hisnande 85 miljoner exemplar av Rockstars gangstersaga skickats ut till återförsäljare, det uppger Take-Two i en rapport för årets andra kvartal.

Det gör GTA V till tidernas bäst säljande spel i USA i fråga om både intäkter och sålda exemplar, uppger The NPD Group och baserar uppgiften på både digtal och fysisk spelförsäljning på samtliga spelplattformar.

According to The NPD Group, Grand Theft Auto V is now the all-time best-selling video game, both in revenues and units, based on combined U.S. digital and physical sales across PC, console and portable.

GTA V kliver därmed upp på tredje plats på Wikipedias listning av tidernas bäst säljande spel, och det går förbi Wii Sports (82,8 miljoner) – en ruskigt imponerande bedrift eftersom Wii Sports följde med när man köpte en Wii-konsol.

Tetris är ohotad etta på listan med 170 miljoner sålda exemplar. Pusselspelet släpptes 1984 och har sedan dess lanserats till ungefär alla elektroniska komponenter med skärm kopplade till sig. Minecraft ligger tvåa; Markus "Notch" Perssons kreation har totalt sålts i 122 miljoner ex – hittills.

I GTA-sammanhang ligger GTA: San Andreas tvåa med 27,5 miljoner, GTA IV (25 miljoner) och GTA: Vice City (17,5 miljoner).

I vår (förhopningsvis) släpps Red Dead Redemption 2, också det ett högprofilerat open world-spel från Rockstar. Det blir minst sagt intressant att se hur det mäter sig med GTA V försäljningsmässigt. Och, inte minst, om framgångarna får Rockstar att överväga att släppa det också till pc. Red Dead Redemption sålde 15 miljoner ex, fast då bara till PS3 och Xbox 360.

@Maysay: Enkelt. Du tar fram siffror på hur många bundles de sålt, och drar av det från den totala siffran av "sålda" spel. Då varje bundle inte är ett sålt fristående spel. Wii Sports är väl lite annorlunda, gick det ens att köpa separat? 09/11 @EXPLICIT: Minecraft har fortfarande sålt betydligt fler exemplar, men GTA har dragit in mer pengar (och det är väl inte fy skam det heller). 09/11 Vet inte jag håller med om att sätta likhetstecken med begreppen "största" och "bäst säljande" av spel (som ni gör i eran rubricering). Det största spelet, för mig, är ett spel som har nått störst framgång eller nått flest spelare. Här är Tetris på en... 08/11 Tetris är väl dynamiskt och föränderligt`=) Kommer ju massa klossar i olika former. Notera att den stackars killen i Ryssland som gjorde Tetris blev lurad på hela sitt arbete och fick inte en spänn. Synd om han faktiskt. 08/11 Jag vet inte hur många Tetris som skickades med Game Boy, men antagligen inte mer än 30-50 miljoner exemplar. Game Boy såldes i runt 100 miljoner exemplar, men Tetris ingick inte med alla konsoler. Så "skitspelet" Tetris får du nog räkna med ändå, även... 08/11 World of Warcraft undrar jag... Det lär väl också sålts i rätt många exemplar. Det spelet har hållit väldigt länge. Men jag vet ej hur det fungerar. Räcker det med att köpa senaste expansionen av WoW för att spela eller behöver man alla tidigare expansi... 08/11 Tetris gjordes i en tid när man inte kunde göra spel som Minecraft som förändras över tid. Eller rent tekniskt kanske man kunde, men... =) Undrar var man drar gränsen för vilka Tetris-versioner som räknas in i försäljningen av Tetris. Räknas nya spel... 08/11 Lite orättvist att jämföra Tetris och Minecraft eftersom Minecraft är en dynamisk och föränderlig värld... medan Tetris är Tetris. :) Sen finns ju Tetris tillgängligt mer eller mindre gratis på olika sätt också. 08/11 Har inte Angry Birds också sålt mycket? Det går ju att "köpa" Angry Birds på sätt och vis. Man kan betala en engångssumma för att slippa all reklam och köper på det sättet en premiumversion av mobilversionen, som är fri från reklam. 08/11 Visst är det något magiskt med namnet "GTA"? För mig betyder GTA frihet och öppen värld. Förr i tiden när de flesta spelen var linjära och låsta, var GTA ett öppet spel med oändliga möjligheter. Många spelserier har försökt kopiera konceptet, som Saints... 08/11
Skicka en rättelse