Nintendo har skyhöga förväntningar på sin flexibla spelkonsol.

Med Switch-konsolen tycks Nintendo vara på väg mot ännu en storsäljare. Företaget räknar nu med att sälja ungefär 14 miljoner konsoler fram till och med mars 2018, drygt ett år efter premiären. Det är en markant uppgång från tidigare uppskattningar på 10 miljoner. Som jämförelse sålde Nintendo bara 13 miljoner Wii U under konsolens fyra år.

Och man har Wii U-fiaskot att tacka för Switch-konsolens framgångar. Det menar Nintendos Nordamerika-boss Reggie Fils-Aimé när han talar med CNN Money; det framgår tydligt att man lärt sig flera läxor av Wii U. Först och främst att det behövs bra, namnkunniga spel, både från Nintendo själva och från tredjepart.

– Vi har tagit oss an det med Nintendo Switch – att ha ett stadigt flöde nya releaser är kritiskt, säger Fils-Aimé. Oavsett om det handlar om de stora företagen som Electronic Arts eller de mindre indie-utvecklarna, är vi beroende av att dessa företag stödjer oss genom att skapa innehåll. Vi är i det läget med Nintendo Switch nu.

Fils-Aimé låter också förstå att man insett hur viktigt det är att vara tydlig med vad Switch är för konsol. Det kanske låter banalt, men när Wii U avtäcktes på E3 2011 var det inte alldeles klart vad det var man presenterade: en ny Wii-kontroll, en kontroll och konsol i ett eller ett helt nytt system. Men den läxan har man alltså lärt, och det har inte rått någon tvekan om att Switch både är en tv-bunden och en bärbar konsol. Så här säger Fils-Aimé:

– Vi jobbade hårt med Nintendo Switch för att göra det glasklart vad den erbjöd. Det är ett hemmasystem som du kan ta med, spela överallt och med vem som helst, och det ger gensvar.

Huruvida det ger gensvar nog att sälja lika bra som succén Wii, vilket Nintendo spår att den kommer göra, får vi återkomma till om några år. Men spelutbudet är det inga större fel på, åtminstone inte på kvalitén: Zelda: Breath of the Wild, Mario Kart 8 Deluxe, Super Mario Odyssey och Doom, och snart kommer L.A. Noire och Skyrim. För att nämna några.

@Molotov: Kan sålunda bara konstatera att som med så mycket annat, så är det en fråga om tycke och smak. För min del så är det precis tvärt om. Avskyr krysslåde kontrollern som pesten. 15/11 @Akronym: är det styrspakens pöacering på kontrollerna du pratar om? När du dessutom nämner xbox tänkte jag. Gissar att du föredrar playstation styrspakar "under" kontrollen så man får kramp i tummarna och dålig precision? Ps layouten är äcklig :) 15/11 Personligen så tycker jag att Wii U är den bästa konsolen jag har! Otroligt välgjorda spel som tex MK8 som alla nu återupptäckt med Switch. Jag har väntat med Switch pga jag inte tycker det finns några intressanta titlar förutom nu med Mario Odyssey som... 14/11 @Spectral: Din jämförelse skulle kanske ha varit relevant om det inte hade varit spelkonsoller vi diskuterade här. Mer specifikt i det här fallet, kontrollers till konsoller. 13/11 Med den logiken borde man väl behöva ha två möss till datorn, alternativt endast tangentbord. 13/11 WiiU hade ej dåliga spel. Den hade för få. Xenoblade X är fortfarande superbt. Pandoras tower är inte helt fel det heller osv. 1 Dec släpps Xenoblade 2 på Switch. Har laddat med bulla, Te och en Xenoblade 2 brandad handkontroll :) 13/11 Magiskt att det tog dom en hel failad generation för att inse att dom behöver bra spel :) Framförallt sina egna, det är ju där tyngden hos köparna ligger. Visst att det kan vaea kul med Doom på switch men det ör ju mer en bonus. Det är ju dom Tora exklu... 13/11 Nu ska Nintendo bara lära sig det här med lagringsutrymme och att implementera tillräckligt utav det i sina konsoler. 13/11 @freddeboden: det var brist på MÄNGDEN spel kanske. Men de hade rätt många spel med skyhöga betyg. De flesta spel till X boxen som hade höga betyg fanns till PS3 och/eller PC med 13/11 @Araxnoid: För att 13miljoner inte ens i närheten täcker kostnaderna för att utveckla och marnadsföra konsolen, än mindre när konsoler (utom nintendo) alltid säger sig säljas till förlust redan från start. Plus att när det går dåligt och företaget inte... 13/11
Skicka en rättelse