I går var det på dagen tio år sedan Crysis släpptes. Spelet ritade fullständigt om våra föreställningar om hur snyggt ett pc-spel kunde vara, och vilken hårdvara som krävdes för att nå dit.

De rekommenderade systemkraven vid release räckte knappast för några högre antal bilder per sekund med grafikreglagen uppskruvade, och i många år gällde kommentaren "Du har en bra dator. Men... kan den maxa Crysis?"

Tio år och en dag efter premiären plockar FZ:s testdator (Intel Core i7-4790K, Geforce GTX 1080, 16 GB RAM) upp den kastade handsken. Vi har skruvat upp vartenda reglage till absolut max, satt upplösningen till 2 560 x 1 440 och mätt frameraten med Fraps. Och svaret på frågan är – ja, den kan maxa Crysis.

Frameraten låg i snitt på 87 bilder/sekund (TJOHOO!!), vilket man inte hade varit i närheten av med dåtidens rekommenderade system (Core 2 Duo 2,2 GHz, Geforce 8800 GTS, 2 GB RAM). Genom att dra ner antialias kan du säkerligen få det att funka anständigt också med klenare grafikkort, men faktum är att Crysis fortfarande är ett galet krävande spel. Och att grafiken inte längre ger ögonen valuta för vad det kostar att maxa det.