Lootlådor kan bli svindyrt och kräva licens.

Det belgiska granskningsorganet Gaming Commission har inlett en undersökning om huruvida lootlådor i Overwatch och Star Wars: Battlefront 2 är att betrakta som gambling.

Lootlådorna ger spelaren möjlighet att betala pengar för möjligheten att förbättra sin karaktär eller utrustning. Men eftersom dessa förbättringar slumpas fram, alltså en form av lotteri eller hasardspel där spelaren betalar för något man inte vet vad det blir, ska det enligt kommissionen ses som gambling.

Om kommissionen kommer fram till att lootlådor är lika med gambling får det stora konsekvenser. Speltillverkarna kan tvingas betala uppemot 100 000 euro i böter, eller att helt ta bort lootlådorna.

Men det kommer också innebära att spelföretagen måste ansöka om licens för att få använda lootlådor, något som med stor sannolikhet kommer minska eller helt strypa spelföretagens vilja att använda dem i sina spel.

Kommissionen menar att spel som Battlefront 2 och Overwatch kan vara skadliga för minderåriga, eftersom de innebär ett socialt tryck att spendera pengar i spelen. Och det är därför man inlett undersökningen.

– Om det är ett hasardspel är det inte tillåtet utan en licens från Gaming Commission, säger kommissionens chef Peter Naessens till belgiska VTM Nieuws (Google-översättning).

Pegi, den europeiska organsiationen som granskar spel, hänvisar till nationella granskningsorgan i frågan, men svenska Lotteriinspektionen har ännu inte tagit ställning och inget fall har prövats i svensk domstol. Men Lotteriinspektionens medarbetare har ögonen på företeelsen, och möjligen kan ett fällande belgiskt beslut komma att påskynda och påverka Sverige och andra länder.

Hörde vi tummar hållas?

Klart det är gambling pojkar Loot o va allt heter fy fan. Näe nu ska jag spela Road to Fiddler's Green PÅ orignal xbox 17/11 Skulle problemet försvinna om man har lootlådor kvar, men endast ingame-valuta? Tänker att lådsystemet blivit så pass rotat hos folket att kunna ändra utseende och attributer på karaktärerna man spelar att lootlådorna är det nya zombieläget. 16/11 100 000 euro är ju ingenting om de måste böta, hoppas dock att de tycker det räknas som gambling för det är det definitivt. 16/11 https://opskins.com/ Spar pengar, tjäna pengar, köp inte loot lådor, OPskins 16/11 Aww.. Jag gillar lootlådor jag. Spännande. :) 16/11 Stenhårda regler ska det vara :) Hoppas skiten försvinner. 16/11 Måtte EU slå riktigt hårt mot detta! Lootlådor är gambling och mikrotransaktioner har inget i ett AAA spel för 700 kronor att göra. En styggelse och inget annat! 16/11 @Gandir: Säg det till Kalle, 12 år, vars alla vänner köper det senaste Battlefront. Det är på tiden att detta tas upp på allvar, det är i mina ögon definitivt en form av gambling. Det är inte konstigare än att betala för att dra i en slot maskin, bara... 16/11 @JanA: Om jag fattat det rätt handlar det inte om att lootlådor är bundna till progression, utan om själva förekomsten av dem: att man kan betala för att få slumpmässiga prylar (oavsett vad prylarna betyder för gameplay). Det är att betrakta som gamblin... 16/11 Att ha overwatch med i detta är ju bara pinsamt. Dom har bara kosmetiska drops i deras låda och inte något som ger dig fördel i spelet som många andra spel som inte är med här imo. 16/11
Skicka en rättelse