Samtliga höstens storspel klarar sig undan hasardspelsstämpeln.

Höstens debatt kring användningen av lootlådor och mikrotransaktioner i spel rasar vidare. Organisationen PEGI, som sätter åldersrekommendationer på spel i Europa, granskar även om spelen innehåller våld, grovt språk, gambling med mera, och lootlådedebatten riktar ljuset på just gambling-märkningen.

Organisationens PEGI:s hemsida listar inte vilka spel som har gambling-märkningen, så vi vände oss till Per Strömbäck, talesperson för den svenska intresseorgansiationen Dataspelsbranschen, för att få veta vad som gäller.

Per Strömbäck berättar för FZ att gambling-märkningen sätts på spel som innehåller inslag som "lär ut eller kan uppmuntra till spel om pengar", men det kan inte innehålla faktiskt spel om pengar. Sådana spel omfattas av kasinolagstiftningen. "Loot boxes omfattas alltså inte av Gambling-märkningen i något fall hittills." säger Strömbäck.

Följaktligen klarar sig lootlåde-täta spel som Forza Motorsport 7, Middle-Earth: Shadow of War och Star Wars: Battlefront 2 undan gambling-märkningen. Överlag sätts symbolen på få spel: hittills i år har blott åtta spel fått symbolen, och mellan 2013 och 2017 sattes den på ungefär 25 spel om året.

De spel som gambling-märkts av PEGI hittills i år:

  • The Longest Five Minutes

  • Vegas Party

  • Tokyo Tattoo Girls

  • Danganronpa V3: Killing Harmony

  • 8-bit Adventure Anthology: Volume I

  • Yakuza Kiwami

  • Super Blackjack Battle 2 Turbo Edition - The Card Warriors

  • Krai Mira

@Halvars90: Pegi är och har alltid varit ett skämt. 21/11 @Halvars90: ja, verkligen. Men varken lagar eller föräldraförbud kommer göra att de inte spelar såna här spel. Då tror jag det är bättre att prata med barnen (när de är lite äldre än fem), förklara varför det är olämpligt, men också prata om vad som hän... 21/11 @Tomas Helenius: Men att sätta en 5-åring på internet i GTA och Call of Duty är extremt oansvarigt med tanke på det näthat som finns i denna sortens spel. Nästan som att det borde finnas en lag av något slag. 21/11 @Halvars90: märkningarna kan ju ha betydelse för andra än de du mött, så avfärda dem inte som verkningslösa utifrån dig själv. Det är rekommendationer som ger en hint om spels innehåll, sen är det förstås upp till föräldrar att besluta vad deras barn... 21/11 @jehuty: I texten står det "De spel som gambling-märkts av PEGI hittills i år" och en annan artikel på FZ står det Pegi: "Vi kan inte definiera gambling i spel" Om PEGI nu inte kan definera vad gambling i spel är hur kan de då ge gambling märkningar det... 21/11 Har aldrig förstått mig på PEGI och åldersbedömningar på spel. Jag har aldrig varit med om någon som brytt sig om det och på internet så hittar man konstant barn som absolut inte borde spela just det spelet (iaf inte på internet). Totalt verkningslöst.... 21/11 @Cybersoul: Läs texten, PEGI har satt märkningen och det var 'dataspelsbranschen' som svarade på deras fråga. 21/11 Hur kan dessa spel få PEGI: gambling märkning när de nyligen sa att de inte kan definiera gambling i spel? 21/11 "Star Wars Battlefront II - Gamblefront (Jimpressions)" https://www.youtube.com/watch?v=AiwRIkRTvms 21/11
Skicka en rättelse