"Vi är väldigt ledsna över att höja förväntningarna och sedan försena ... igen."

Black Mesa, den fanskapade Half-Life-remaken släpptes i sitt första utförande i september 2012 – efter åtta års utveckling. Den har sedermera blivit officiellt sanktionerad av Valve, fått Early Access-release på Steam och i mitten av december var planen att knyta ihop säcken med de sista Xen-kapitlen. Eller ja, tanken var från början en release i somras men den gick om intet.

Nu visar det sig att Xen inte släpps nu – heller. Anledningen är enkel: utvecklarna har helt enkelt inte hunnit färdigställa Xen-världen. Att få fason på originalspelets mest (enda?) utskällda inslag görs bevisligen inte i en handvändning. Crowbar Collective skriver i en uppdatering:

We are truly sorry for getting everyone’s hopes up and then delaying … again. We worked very hard to make December, but we are not yet ready. As a team, we take FULL responsibility for that. We have an internal deadline we are confident in, and we will be getting everyone more details as we get closer to that date.

Teamet kallar Xen för ett "enormt åtagande" men gläder sig åt att Early Access-försäljningen gett Crowbar Collective möjligheten att anställa nya förmågor och låta gamla diton plöja ner ännu mer tid i Black Mesa. Av allt att döma är det något som krävs för att ro projektet i hamn.

@Lard von Bacon: ny term: Method Developing? 28/11 Jag har sett deras planer (åtminstone level design) och de har expanderat Xen så att det är uppskattningsvis 6x större än originalet. De tycker också att den delen var ganska dåligt genomförd, därför anstränger de sig extra mycket med att göra om alltin... 27/11 Xen går givetvis att göra bra mycket bättre, vi får hoppas att dom inte bara gör en kopia när dom ändå har chansen att göra något annat med det. 27/11 Det tror jag vi flesta kan skriva under på men i mina ögon desto större anledning att göra Xen om de på något vis lyckas göra det bättre eller tom njutbart. Annars kan man argumentera för att det känns mer komplett. 27/11 Förhoppningsvis så kommer det nog inte att ta lika lång tid som Half-Life 3 27/11 Typiskt att just den delen av spelet har blivit... xen. Tråkigt med förxeningar. etc. sorry, nån måste göra det. 27/11 Börja med HF2+EP1+EP2 remake/remaster/eget? :) 27/11 Tycker dom skall skippa Xenbiten helt med, HL var ju inte bra pga det där ändå. Det roligaste i HL är alla militärsaker. 27/11 @Lard von Bacon: Exakt. "När vi är klara" är ett releasedatum som är i princip omöjligt att missa (om man nu blir klar). 27/11 Resten av spelet försenades med sisådär tre år från ursprungsplanen. Det enklaste vore ju om de inte satte ett bestämt datum, utan bara jobbade färdigt med det i lugn och ro. Då slipper de också be om ursäkt för alla förseningar och göra massa människor... 27/11
Skicka en rättelse