Den fräna debatten om ekonomisystemet i Star Wars: Battlefront 2 har uppmärksammats också utanför spelmedier som FZ. Frågan har tagits upp av såväl traditionella nyhetsmedier som börsanalytiker, och enligt obekräftade uppgifter har också en och annan chefspanna på Disney setts rynkad. Och nu verkar det som att EA:s aktiekurs tagit stryk.

Den 31 oktober stod EA:s aktie i drygt 119 dollar på Nasdaq-börsen, men i går stängde den på drygt 106 dollar. Det är en minskning med nästan 11 procent på en månad, eller drygt 3 miljarder dollar (ca 25 miljarder kronor), enligt PC Gamer. Å andra sidan har EA:s aktie stigit med ungefär 30 dollar det senaste året. Om värdeminskningen beror på Battlefront 2- och ekonomidebatten eller om det är en tillfällig dipp, kanske av andra skäl, lär vi veta mer säkert om några månader.

Oavsett vilket är det anmärkningsvärt att EA:s VD Blake Jourgensen i går förkunnade att man håller fast vid mikrotransaktioner (som ju pausades temporärt i Battlefront 2 kort efter release). Än mer anmärkningsvärt är att han hävdade att man kommer lyssna på communityns önskemål när man utformar den nya sortens mikrotransaktioner. Undrar just vad den tycker...?

En sak kan slås fast utan hjälp av börsanalytiker – om EA:s PR-strategi hade varit ett eget aktiebolag vore de aktierna i dag lika eftertraktade som en rejäl omgång vinterkräksjuka.