Är lootlådor gambling eller bara ett oskyldigt, frivilligt tillskott till spel? Svaret på den frågar varierar beroende på vilket spel det handlar om och hur lådorna är utformade, men också på vem man frågar.

Karl Slatoff, president för Take-Two Interactive som har bl.a. GTA-, Xcom- och Red Dead Redemption-serierna i sitt stall, har sin åsikt klar: lootlådor är inte gambling. Han klargjorde sin ståndpunkt på Media and Telecom-mässan häromdagen, skriver Gamasutra. Han menade att debatten om lootlådor och mikrotransaktioner i själva verket beror på att det säljs för mycket material i spelen i dag, och att man inte kan tvinga på spelarna saker.

In terms of the consumer noise you hear in the market right now, for me it's really all about content. It's about over-delivering on content. You can't force the consumer to do anything.

Frågan är om spelberoende håller med. En annan fråga är hur Red Dead Redemption 2 kommer vara utformat. GTA V drar som bekant in stora pengar på frivilligt extramaterial, och det har inte fått särskilt mycket kritik för det. Men NBA 2K18 har å andra sidan fått massiv kritik för sina mikrotransaktioner. Vi får hoppas att Rockstar håller sig i skinnet.