Sent i måndags kväll lanserades early access-versionen av Battlegrounds till Xbox One. Ingen vid sina sinnes fulla bruk lär ha förväntat sig bättre prestanda på konsol än med pc-versionen, men när Digital Foundry granskar konsolversionen visar den sig stundtals ha grova prestandaproblem.

Man kör spelet på en Xbox One- och en Xbox One X-konsol och redovisar bilduppdateringen löpande sida vid sida. Och det börjar inte bra: redan i väntzonen ligger frameraten kring 20-strecket som mest, och under inflygningen sjunker den till smärtsamt låga nivåer. Väl inne i spelvärlden förbättras saker och ting, och den når ofta 30 fps på båda maskinerna. Fast inte permanent, och framförallt den gamla originalkonsolen får slita hårt. När det är som värst droppar frameraten ner mot 4 bilder per sekund.

Värt att betona är att detta är en testversion av spelet, som är långtifrån färdig både prestanda- och innehållsmässigt. Men som testarna understryker sitter rätt klena processorer i konsolerna, vilket sätter open world-spel med många deltagare i på svåra prov. Återstår att se hur väl utvecklarna lyckas med optimeringsarbetet framöver.