Brädspel är så mycket mer än Monopol och Fia med knuff och därför har vi tagit hjälp av vår gamla bloggare Tomas "Conradargo" Engström som här nedan presenterar fyra tips. Ett var för den nyfikne, den inbitne, för experten och något unikt.

För den nyfikne

KARUBA

  • Spelarantal: 2-4

  • Speltid: 40 min

Karuba handlar om att leda fyra expeditionsmedlemmar genom en djungel för att nå fram till fyra olika tempel och få tag på dess skatter. På vägen genom djungeln kan man även plocka upp ädelstenar för att vid spelets avslut kunna tillgodoräkna sig extrapoäng.

Deltagarna placerar ut spelbrickor med stigar på sig i ett försök att bygga en vandringsstig hela vägen fram till varje tempel. Men istället för att placera brickan kan den alltid uppoffras så att spelaren istället får flytta en av sina medlemmar. När brickorna har tagit slut räknar alla spelare poäng för sina ädelstenar och de medlemmar som lyckades ta sig till sitt tempel.

För den inbitne

POWER GRID

  • Spelarantal: 2-6

  • Speltid: 90-120 min

Power Grid handlar om att förse städer med elektricitet genom valfritt produktionssätt och tjäna pengar, som investeras i anläggningar för att producera mer el så att man kan tillhandahålla ännu fler städer – och tjäna ännu mer pengar.

Spelarna behöver tänka på tillgång och driftkostnader när det gäller de olika energikällorna, då marknaden för bränslet är fluktuerande: till exempel ju mer kol som blir uppköpt desto högre inköpspriser. Vindkraftverk behöver förvisso inget bränsle men genererar heller inte lika mycket el. Ständigt denna beslutsamhetsångest över vad ett nytt kraftverk är värt, vilken energityp man ska satsa på och hur man bäst bygger ut sitt energinätverk – för att optimera vinsten och bli rikast.

För experten

SCYTHE

  • Spelarantal: 1-5

  • Speltid: 90-120 min

Scythe tar plats i en alternativ steampunk-tid efter det första världskriget, med fem stora supermakter som försöker återuppbygga sina samhällen – och samtidigt expandera. Men efter krigets påfrestningar söker folket ogärna nya konflikter, så aggressivt ledarskap är inte populärt och populariteten styr varje spelares slutpoäng.

Ni placerar ut arbetarpjäser för att kunna utföra olika handlingar, från att flytta sina enheter på spelplanen till att producera trupper eller samla resurser. Varje fraktion har en egen förmån och varje spelares handlingsbräde ser dessutom lite annorlunda ut, för att skapa variation mellan vad spelarna prioriterar av upprustning, expandering, byggnationer med mera. Man strävar efter att uppnå olika bedrifter som så småningom avslutar spelomgången, och spelarna får då poäng för ockuperade områden, resurser samt just sina bedrifter – allt baserat på sin popularitet.

För en unik upplevelse

PANDEMIC LEGACY: SEASON 1

  • Spelarantal: 2-4

  • Speltid: X

Fyra dödliga sjukdomar sprids oroväckande snabbt över världen och hotar hela mänskligheten! Lyckas de olika myndigheterna och tillika spelarna hålla epidemin stången under ett helt år och i så fall till vilket pris?

Här gäller det att spelarna samarbetar och diskuterar sina tilltänkta handlingar, när de förflyttar sina pjäser mellan olika städer på en världskarta för att tillfälligt bota insjuknade patienter, som representeras av fyra olikfärgade träkuber – en färg per symptom och tillika dödlig sjukdom. Men efter varje avslutat spelparti tillförs någonting nytt och oförutsägbart till spelet i form av nya spelkomponenter, medan gamla kan komma att bli förstörda och hela städer tas bort från spelplanen! Således är Pandemic Legacy heller inte omspelbart utan istället en unik upplevelse som tar mellan 12 och 24 spelpartier att avsluta, beroende på hur väl spelarna lyckas utföra sin uppgift.

Vilka brädspel kommer du själv dra fram under jul- och nyårshelgen? Tipsa andra i forumtråden. Missa heller inte fler brädspelsrecensioner på Tomas egen kanal.