"Gaming Disorder" lyfts fram av WHO.

Världshälsoorganisationen (WHO) kan vara på väg att klassa "gaming disorder" ("spelaravvikelse" eller kanske hellre "spelmissbruk") som ett missbruk. Det föreslås tas upp som officiellt sanktionerad sjukdom under nästa år och listas under "avvikelser på grund av substansnyttjande eller beroendeframkallande beteenden". Vidare beskriver man missbruket så här:

Mental and behavioral disorders that develop as a result of the use of predominantly psychoactive substances, including medications, or specific repetitive rewarding and reinforcing behaviors.

Disorders due to addictive behaviors are recognizable and clinically significant syndromes associated with distress or interference with personal functions that develop as a result of repetitive rewarding behaviors other than the use of dependence-producing substances. Disorders due to addictive behaviors include gambling disorder and gaming disorder, which may involve both online and offline behavior."

Förslaget är ännu inte godkänt av WHO då det är ett så kallat "beta draft". Psykologer har också uttryckt oro över att förslaget kan vara ute på tunn is. Chris Ferguson berättar för Kotaku:

There are many myths such as that games involve dopamine and brain regions similar to substance abuse. There’s a kernel of truth to that but only insofar as any pleasurable activity activates these regions. How gaming involves them is more similar to other fun activities like eating chocolate, having sex, getting a good grade, etc., not heroin or cocaine.

Ferguson och Andrew Przybylski, också han psykolog, säger att fokus inte bör ligga på spelandet i sig utan i individens tendens att frossa i vilken aktivitet som helst.

Håller med till viss del. Men att inte differentiera olika typer av missbruk (inte vad som missbrukas utan hur och varför) och att generalisera allt till bristande impulskontroll är inte direkt hjälpsamt. Missbruk kan uppkomma av flera olika anledningar... 02/01 Spel är inte grundproblemet. Samma personer som spelar dagarna i ända hade "missbrukat" något annat om spel inte existerade. Antingen för att de har en missbrukarpersonlighet, psykiska problem, eller för att de har blivit bekväma med en viss rutin och... 01/01 Hur menar du nu? Spel är ofarliga men spelmissbrukare ska få hjälp? Varför skulle man få hjälp med något som inte är farligt? Och menar du att missbruk handlar om dålig disciplin och karaktär? Tror du har missförstått begreppet missbruk som sjukdom full... 01/01 Har spelat mycket i mina dar, och det har definitivt varit så att man slarvat med studier och skippat socialt umgänge för att spela istället. Det har blivit många sena nätter om man säger så. Nu när man blickar tillbaka på den tiden så ser i alla fall... 01/01 @Manslut: uhm.. som folk sagt, ett missbruk är ett missbruk, oavsett hur allvarligt det är. Hur det skulle kunna klassas som ett hån mot oss som klassas som missbrukare förstår jag inte? Är det du som bestämmer vad som är ett hån mot oss? Ett missbruk... 30/12 Jag kommer då hålla Clash of Clans et al så långt ifrån min dotter som möjligt. Ren idioti att fastna i såna "belöningssystem-inriktade" skitspel. 30/12 Jantelagen is strong in this one! :D Folk ska få göra vad de vill med sina liv imho, så länge de inte skadar sig själva och/eller andra/omgivningen i processen. Definition av beroende/addiction är just att det har tydliga negativa effekter på personen... 30/12 Sveriges besatthet med allt ska vara normalt eller tillhöra normen... Varför då? Vad är det som är så bra att vara "normal". Tidsaspekten är viktig men inte som huvud mätning eller ett avgörande aspekt. Det är information som hjälper till att se hela... 29/12 @CarniFlex: Precis allt du gör är att slösa tid, vem bestämmer vad som är värt att spendera tid på? ”Time you enjoy wasting is not wasted time” 29/12 Frågan blir komplex beroende på vad normen ska vara, individen, gruppen eller samhällets. Finns ju en och annan konstnär/designer/geni som betett sig lite underligt jämfört med andra medmänniskor. Tidsaspekten är dock viktig. Tid är det enda vi har en... 29/12
Skicka en rättelse