Backloggen har aldrig varit vackrare.

När vi summerade första halvan av kritikernas spelår 2017 toppades listan på Opencritic av The Legend of Zelda: Breath of the Wild och Persona 5. När vi nu återvänder med en hel spelhöst bakom oss är det lätt att konstatera en rad intressanta trender och händelser.

 • Vilken spelvår det var! Åtta av titlarna håller sig kvar på listan, men förstaplatsen tas över av Super Mario Odyssey. Även fem av fem-spelet Divinity: Original Sin II tar sig in högt på listan.

 • Noterbart är att firade – inte minst i vår GOTY-lista – Horizon Zero Dawn "bara"
  låg på åttonde plats vid halvtid, men lyckades hålla sig kvar på nionde plats.

 • Fem av tio titlar på listan kommer från Japan. Tre av tio är Switch-exklusiva.

 • "Offer" från spelhösten som hamnar strax utanför topp tio är bland andra: Xcom 2: War of the Chosen, Cuphead, Steamworld Dig 2 och Wolfenstein II: The New Colossus.

 1. Super Mario Odyssey – 97

 2. The Legend of Zelda: Breath of the Wild – 96

 3. Persona 5 – 94

 4. Divinity: Original Sin II – 94

 5. Mario Kart 8 Deluxe – 92

 6. Shovel Knight: Treasure Trove – 90

 7. Paradigm – 89

 8. Nier: Automata – 89

 9. Horizon Zero Dawn – 89

 10. Hollow Knight – 89

Bra lista tycker jag! Nier automata är årets för mig bästa spel. Soundtracket är helt fantastiskt och storyn är något för mig helt nytt, mystiskt och gripande. Skön combat och annorlunda upplägg. Spelade Horizon Zero dawn paralellt och den storyn blekna... 03/01 Aha får kolla upp vad divinty är för ett spel. Annars så har jag spelat alla spel som är markerade rött i listan. Förra året var otroligt bra och har kvar mycket att spela! Önskar mig inga fler spel nu i vinter vår men lär endå köpa fler bara för att. 02/01 Har bara Divinty och Horizon av de på listan, det senare har jag inte klarat ut då det spelet kändes som en gäsp och storyn känns helt efterliven. Tycker att Nioh förtjänar en plats men det är väl inte tillräckligt "casual". Men mest timmar 2017 för mig... 02/01 "Finns inte något kul att spela", och så spelar du Destiny : ))))))))) Skämt åsido. Hoppas Far Cry 5 levererar. Vill gärna spela det i coop! 02/01 Har ingen backlog då det inte finns något kul att spela oavsett format. Får fortsätta med Destiny 2 tills Far Cry 5 släpps. 01/01 Divinity Original Sin 2 är verkligen helt makalöst bra. Trodde det var åldern som gjorde att man inte längre upplevde samma magi som på Chrono Trigger-tiden men det var bara ett riktigt jävla bra RPG jag saknade. 01/01 Jag är helt offside här, har mest spelat ghost recon wildlands i år. (och civ 6) Orkar tyvärr inte ge mej på allt nytt som kommer när tiden till spelande blir mindre. Men ser iaf fram emot far cry 5. 01/01 Mario Odyssey är ju kanon men Galaxy var mer nyskapande. Mest tid har jag lagt på Mario Kart och Zelda. 01/01 Håller med! Nöjd med spel året, men denna lista innehåller endast ett av spelen jag spelat/älskat 2017... (Horizon) 01/01 Har inte spelat ett enda av dom där spelen men spelåret blev ganska bra ändå. :) 01/01
Skicka en rättelse