Under CES-mässan i Las Vegas avtäckte HTC sent i går kväll uppgraderingar till virtual reality-kitet Vive.

Först och främst presenterade man Vive Pro, ett hådvarumässigt uppgraderat headset med högre upplösning och inbyggda hörlurar. Det har dubbla OLED-displayer med sammanlagd upplösning på 2 880 x 1 600, vilket ger en skarpare bild och mer lättläst text än dagens Vive med upplösningen 2 160 x 1 200.

Vive Pro får också integrerade hörlurar (precis som konkurrenten Oculus Rift), med inbyggd förstärkare. Annat nytt är ett skruvreglage i nacken (som på Playstation VR) för att balansera headsetets vikt, dubbla mikrofoner med aktiv brusreducering och dubbla framåtriktade kameror.

The Verges utsända har testat Vive Pro kort, och de första intrycken är att det känns "a lot better" men fortfarande inte är perfekt. Se videon nedan.

The Verge testar Vive Pro.

HTC Vive Pro har varken fått prislapp eller releasedatum än, det ska meddelas senare.

Samtidigt avtäcktes Vive Wireless Adaptor, ett tillbehör som alltså gör headsetet trådlöst och eliminerar den där samlingen strömförande lianer kring dina fötter. Sympatiskt nog fungerar den både med original-Vive och Vive Pro. Den använder Intels Wigig-teknik och arbetar på 60 GHz-bandet, som enligt pressreleasen ska vara fritt från störningar och erbjuda rapp, laggfri trådlöshet.

Vive Wireless Adaptor funkar på både gamla och nya Vive.

Adaptern släpps världen över under tredje kvartalet i år. Prislapp okänd.

Även om inga priser nämnts trycker HTC hårt på att det här är frågan om premiumprodukter, vilket sannolikt inte innebär några större prissänkningar för Vive Pro jämfört med originalet. En intressant utveckling med tanke på att Oculus Rift sjunkit betänkligt i pris det senaste året, och nu kan köpas för 450 euro (ca 4 400 kr). HTC tar 700 euro (ca 6 800 kr) för Vive.