Annonsörer vill slippa hamna i kontroversiella filmer.

Youtube-ägaren Google planerar att granska innehållet i några av de populäraste kanalerna på Youtube. Företaget vill komma tillrätta med att det visas kontroversiellt innehåll tillsammans med kostsamma annonser, uppger källor till Bloomberg. Det ska gälla kanaler som ingår i nätverket Google Preferred, som samlar några av Youtubes största aktörer och där annonserna kostar mer.

Bakgrunden är att annonsörer uttryckt irritation över att hamna i videor med kontroversiella inslag. Ett aktuellt exempel är videon där Logan Paul stod intill kroppen från en person som troligtvis hade begått självmord. Ett annat är svenska Felix "Pewdiepie" Kjellberg, som förra året fick två personer att för fem dollar hålla upp en skylt med texten "Death to all Jews". Han förklarade att videon var tänkt att visa hur galen och absurd en tjänst där man kan betala för att få folk att säga vad som helst. Både Kjellberg och Logan Paul togs snabbt bort från Google Preferred.

Google planerar att låta både mänsklig och mjukvarudriven moderering, för att minska antalet videor med innehåll som annonsörer inte vill förknippas med, skriver Bloomberg.

Frågan är i vilken utsträckning det kommer hjälpa – med nära 60 miljoner prenumeranter är Pewdiepie fortfarande Youtubes överlägset största profil. Logan Paul ligger på dryga 15 miljoner och klättrar stadigt trots de senaste veckornas negativa uppmärksamhet.

@SunShine: Helt klart r det så. Men de här troligtvis med vad du tittar på också. Finns så mycket data företagen vill använda sig av. Så att få bort reklam från vissa videoklipp är inte alls svårt om man använder sig utav taggar. 16/01 Visst kan man tycka att de som skapar reklamsnuttarna skall ha rätten att få bestämma huruvida de vil synas i vissa sammanhang eller inte men samtidigt har de köpt in sig på youtubetjänsten där vad jag förstått att reklam genereras olika för att visas... 16/01 @PeTTs0n: Tack för uppsträckningen :) 16/01 Ville inte spä på det, men det kändes väldigt underligt. Tack för infon. :) 16/01 @PeTTs0n: Kan villigt erkänna att kommentaren om facit var ett försök att på ett skämtsamt sätt påminna om tidigare konversationer om tonen i forumet. När svaret återigen blev just mästrande reagerade jag i lätt affekt. 16/01 Jösses... fight fire with fire, much? Inte för att vara den som är den, men din ton i kommentaren "du är minsann forumets lilla facit" kändes rejält nedlåtande, om inte annat för en utomstående. Utan övrig kontext kändes kommentaren du svarade på inte... 16/01 @Manslut: precis. Därför är man inte emot yttrandefrihet om man inte vill bli förknippad med något. 15/01 Du är sedan innan varnad för att du har en mästrande ton som inte tillför något positivt i de diskussioner du ger dig in i. Jag, och de flesta andra, har inga problem med att blir rättade, utan besserwisser-attityd. 15/01 http://4.bp.blogspot.com/-YxCJVsfkY9c/U6gzrt29q3I/AAAAAAAABd4/gKKoKW-RGMg/s1600/cats_cat_1920x1441.jpg 15/01 @Carl Johansson-Sundelius: Bättre att framstå som besserwisser än okunnig. Okunskap är osexigt. Sen är det rätt låg nivå på att kalla nån för besserwisser när man blir rättad efter att ha kommit med ett rent felaktigt påstående i en diskussion. Ska vi... 14/01
Skicka en rättelse