Dusk släpptes i en första version redan förra året men för ett par dagar sedan äntrade det retroflörtade spelet Early Access på allvar med mycket nytt innehåll och en efterlängtad multiplayerbeta.

Mitt första intryck kan du få i filmen ovan men kort sagt är jag inte särskilt imponerad, blev snarare sugen att lira Quake igen. Därför tänkte jag ge dig en snabb lista på titlar som du borde lira så fort retrosuget uppstår.

Future Shock: Skynet (1995)

Ett av de första actionspelen att anamma texturerad polygongrafik och musstyrning, utvecklat av ett då ungt Bethesda Softworks. Lite halvsvårt att få tag i men hade riktigt bra stämning när man klev runt i ruinerna av civilisationen. Fick en uppföljare i The Terminator: Skynet året efter.

Quake (1996)

Duh, originalet och fortfarande bäst. Multiplayern är vad som byggde denna sajt så vi är såklart något partiska men om något fick Dusk oss sugna att kriga loss på DM6 igen.

Duke Nukem 3d (1996)

Hail to the king. Om framtidsdystopi, magi och liknade tjafs inte är din melodi kanske du föredrar att kicka alien-rumpa. Spelets inleds dock i stadsmiljöer som fick oss att tappa hakan när det begav sig. Klassiker, oavsett vad som hände med uppföljaren.

Blood (1997)

Att skjuta demoner med signalpistol och kasta dynamit kan ju inte vara tråkigt. Detta är också lite lättare att få tag på än till exempel Future Shock, det finns på Steam för en femtiolapp och då ingår de båda expansionerna.

Painkiller (2004)

Kanske det första spelet som försökte sig på det där med nyretro men som också gjorde det bra. Känslan i pålkanonen är svårslagen och de gigantiska bossarna imponerade. Blev dock aldrig en stor esport, trots att dåtidens affischnamn Fatality verkligen försökte,