Gamla och oklara regler ska styras upp.

Låga priser och fraktkostnade för elektronik och andra varor som köps via Kina har fått handeln att explodera i popularitet. Postnord uppger att man hanterar omkring 150 000 paket om dagen på Arlanda. Men snart kan moms och avgifter bromsa köpfesten.

Tullverket och Postnord kom förra veckan fram till att Postnord ska ta fram ett sätt att få köparna att betala moms (normalt 25 procent) på varor köpta från Kina, och det från första kronan, det skriver Breakit.

– Vi kom fram till att vi från Postnord skyndsamt ska säkerställa att vi bygger ett system på att ta ut moms på varorna från första kronan, säger Postnords kommunikationschef Thomas Backteman. Tullverket vill ha återrapportering 1 mars.

Dessutom läggs en administrationsavgift på varje paket. Hur stor denna avgift blir är inte bestämt än. I dag ligger denna avgift, i de fall den tas ut, på 125 kronor, Thomas Backteman säger att det inte är bestämt hur stor avgiften blir i det nya systemet. Men att Kinaköp blir dyrare råder det inga tvivel om:

– Det kommer att bli avsevärt dyrare för de som handlar, Backteman.

Köparen ska ska betala moms på samtliga köp från Kina. Men på grund av oklara regler om vems ansvar det är att momsen betalas tas den i dag i praktiken bara på varor värda mer än cirka 200 kronor, uppger Breakit. Det kostar svenska staten omkring 1 miljard kronor om året i uteblivna skatteintäkter.

Extremt låga fraktkostnader från Kina bidrar också till det fördelaktiga läget för svenska kunder. Det hänger samman med uråldriga avtal som inte uppdaterats. Postnord tvingas subventionera paket levererade av kinesiska företag, skrev Aftonbladet i våras, något som beror på ett avtal som slöts under senare delen av 1800-talet. Såväl Postnord som Svensk Handel kämpade då för att successivt höja avgifterna som China Post betalar för att leverera paket hit, vilket Postnords detaljhandelsanalytiker Carin Blom spådde skulle höja kostnaden för att handla från Kina framöver.

Det här innebär att det kommer bli dyrare att handla från populära kinesiska siter som Aliexpress och Wish. Hur mycket dyrare beror på expeditionsavgiftens storlek och utformning. Om den som i dag blir fast, blir expeditionsavgiften en allt större del av kostnaden ju billigare produkt man köper.

Den 1 mars ska Postnords förslag presenteras för Tullverket.

@cb99: Jag har väl aldrig sagt att det är Kinas fel? Inte heller har jag sagt att det är fel att utnyttja situationen som uppstått, då det i princip varit gratis att beställa något från Kina? Du hittar ju bara på. Däremot är det RÄTT att denna lucka nu... 19/02 @cb99: Ja, klart det gör det. Det finns också mängder med produktdirektiv i EU och inte bara kring elektricitet. Ja, det har varit klantigt att detta specifika område fallit mellan stolarna. En avgift för att ta ut moms från första kronan borde ha varit... 19/02 @hannes.theorell, Finns mängder med produkter som kan köpas som inte ansluts till el-uttaget överhuvudtaget. Och som du nu skrev, Postnord fick för sig att inte ta ut avgifter, inte svenskarna som handlar och inte Kineserna. @Arcadia, Men borde du inte... 19/02 @cb99: Klart som jäsiken att jag har prylar hemma inkopplade i väggen som är tillverkade i Kina. Men i samtliga fall är de inköpta av företag som testat varenda grej så att de håller måttet, och ger mig garanti och reklamationsrätt om de inte skulle gör... 19/02 @cb99: Frakten från Kina har varit låg och Postnord fick för sig att inte ta ut moms på varor värda under typ 300kr. Vilket tycks stå för extremt många försändelser. Skillnaden är att en elektrisk vara som säljs i Europa ska vara CE-märkt. Det ska finna... 19/02 får man ut 15000 i lön kostar man företaget typ 25000 kr +ev bonus i månaden, man behöver inte överdriva så mycket med siffror :P Annars håller jag med dig. 19/02 ? På vilket sätt är nu varor från Kina skattefinansierade/subventionerade? Sedan så har du troligen många produkter hemma både av lägre och högre kvalité tillverkade just i Kina, ett antal troligen anslutna "i väggen", kika ex.vis. lite var telefon till... 19/02 @Droppz: https://youtube.com/watch?v=qC--ZT418eI Det säger ju sig självt att USB-laddare och motsv för några kronor inte kommer vara tillfredsställande isolerade, jag har sett skräckexempel där kablarna ligger helt exponerade inne i dosan. Jag har köpt... 19/02 Det handlar ju inte om att handeln kräver betalt för att du köper från Kina. Det handlar om att du måste betala din moms och med hundratusentals försändelser från Kina så blir det rätt mycket arbete för de som ska underlätta för dig så att du snabbt och... 19/02 Vilket leder till att ingen kommer köpa något mer från Kina vilket suger om man inte har gott om pengar. Det dem borde göra istället är att försöka matcha priserna istället för att va giriga och ta ut tredubbel vinst så jag ser inte hur det är bra. Att... 18/02
Skicka en rättelse