Gamla och oklara regler ska styras upp.

Låga priser och fraktkostnade för elektronik och andra varor som köps via Kina har fått handeln att explodera i popularitet. Postnord uppger att man hanterar omkring 150 000 paket om dagen på Arlanda. Men snart kan moms och avgifter bromsa köpfesten.

Tullverket och Postnord kom förra veckan fram till att Postnord ska ta fram ett sätt att få köparna att betala moms (normalt 25 procent) på varor köpta från Kina, och det från första kronan, det skriver Breakit.

– Vi kom fram till att vi från Postnord skyndsamt ska säkerställa att vi bygger ett system på att ta ut moms på varorna från första kronan, säger Postnords kommunikationschef Thomas Backteman. Tullverket vill ha återrapportering 1 mars.

Dessutom läggs en administrationsavgift på varje paket. Hur stor denna avgift blir är inte bestämt än. I dag ligger denna avgift, i de fall den tas ut, på 125 kronor, Thomas Backteman säger att det inte är bestämt hur stor avgiften blir i det nya systemet. Men att Kinaköp blir dyrare råder det inga tvivel om:

– Det kommer att bli avsevärt dyrare för de som handlar, Backteman.

Köparen ska ska betala moms på samtliga köp från Kina. Men på grund av oklara regler om vems ansvar det är att momsen betalas tas den i dag i praktiken bara på varor värda mer än cirka 200 kronor, uppger Breakit. Det kostar svenska staten omkring 1 miljard kronor om året i uteblivna skatteintäkter.

Extremt låga fraktkostnader från Kina bidrar också till det fördelaktiga läget för svenska kunder. Det hänger samman med uråldriga avtal som inte uppdaterats. Postnord tvingas subventionera paket levererade av kinesiska företag, skrev Aftonbladet i våras, något som beror på ett avtal som slöts under senare delen av 1800-talet. Såväl Postnord som Svensk Handel kämpade då för att successivt höja avgifterna som China Post betalar för att leverera paket hit, vilket Postnords detaljhandelsanalytiker Carin Blom spådde skulle höja kostnaden för att handla från Kina framöver.

Det här innebär att det kommer bli dyrare att handla från populära kinesiska siter som Aliexpress och Wish. Hur mycket dyrare beror på expeditionsavgiftens storlek och utformning. Om den som i dag blir fast, blir expeditionsavgiften en allt större del av kostnaden ju billigare produkt man köper.

Den 1 mars ska Postnords förslag presenteras för Tullverket.

Vilket leder till att ingen kommer köpa något mer från Kina vilket suger om man inte har gott om pengar. Det dem borde göra istället är att försöka matcha priserna istället för att va giriga och ta ut tredubbel vinst så jag ser inte hur det är bra. Att... igår 22:59 @sebrock: Någon källa på det? 26/01 @ironstove: fel vi betalar högst. Det var därför jag skrev "alla avgifter inkluderade). Vissa vet inte att exempelvis moms är skatt och att vi har sånna här avgifter. 26/01 @cb99: Ja, hade det varit tio år sedan så hade jag hållit med i mycket av det du skriver. Men dagens Kina är annorlunda. Där har vi fabriker som har svårt att få tag på arbetare eftersom ungdomarna inte vill jobba i fabrikerna. De har alldeles för få... 25/01 Det var mer som ett skämt, men faktum kvarstår att kineserna är känsliga allergiska mot sådant som bromsar att varorna rullar ut och folket har sysselsättning, svårare och styra och hålla lugnet i landet och staten styr, titta hur melamin skandalen hant... 24/01 @cb99: Förstår inte riktigt resonemanget. Du menar på allvar att de hårdkapitalistiska kineserna i Geelys styrelse skulle välja en miljardsmäll och ruinera bägge sina varumärken bara för att svenssons i Sverige vill stödja sin egen inre marknad istället... 24/01 ^ + Rätt fantastiskt med kommentarer om att kineserna inte ska finansieras av staten. Nu går väl den här kommentaren ovanför huvudet på en del, men tänk om nu kineserna nu tänker (som numera har stor del av svensk ekonomi i ett fast grepp runt pungkulor... 24/01 Och vill man inte att posten skall hantera paketen kan man ju använda andra företag, eller hämta varorna själva. 24/01 @Pholiage: Jag tror fortfarande att du missuppfattat vad grejen är. Så här går det till (i den bästa av världar): – Du hittar en vara i Asien – Du betalar varan och frakten – Tullen kontrollerar varan för att se om du ska betala tull för importen. –––... 23/01 @hannes.theorell: Verkade som du läste mitt inlägg för snabbt. Som jag påpekade är att jag skulle "gärna" betala moms om det krävdes. Däremot har jag lagt pengar på frakt så ska inte PostNord lägga till en "straffavgift" för att mitt paket händelsevis... 23/01
Skicka en rättelse