Avtalet med Facebook skapar ilska bland åskådare och fans.

Förra veckan kunde vi rapportera att tyska e-sportarrangören ESL överger Twitch och ingår ett exklusivt samarbete med Facebook för att sända turneringar i populära spel som Dota 2 och Counter-Strike: Global Offensive.

Den pågående Dota 2-turneringen ESL One Genting 2018 är först ut att sändas exklusivt via Facebook och frågan om sändningsrättigheter har redan blivit en het potatis bland åskådare och arrangörer.

Användare på Reddit rapporterar idag att flera kanaler som strömmat turneringens matcher på Twitch från spelklienten blivit nedstängda. Personerna bakom några av de nedstängda kanalerna, däribland amerikanska proffsspelaren Brian “BananaSlamJamma” Canavan, uppger på Twitter att deras kanaler blivit nedstängda på uppmaning från ESL.

ESL följde snabbt upp med att förklara situationen i en egen tråd på Reddit:

Hey,

a lot of you have questions about alternative streams. Heres what I can say on that for today and the following days:

Anyone can stream Dota, as Valve stated after TI7, as long as they are community streamers free of commercial interest:

http://blog.dota2.com/2017/10/broadcasting-dota-2

Keeping with these guidelines, and the agreement we have to broadcast ESL One, we are not going to allow any streams that are competing with our main language streams and we cant let streams that monetize content from this tournament stay up.

Best regards,

Jonas "bsl" Vikan, ESL Tournament Director

Samtidigt pekar Reddit-användare på samma uttalande från Valve som nämns i citatet ovan och menar att kanalerna som blivit nedstängda höll sig inom linjerna för vad som är tillåtet. I skrivande stund har Valve själva inte kommenterat situationen.

@Newklear: precis, man får tjäna så mycket man vill så länge man inte frontar det hela. Att de är sponsrade eller liknande så är det fritt fram att ha 120k tittare. 26/01 Nja, den största fortsätter streama med över 50k tittare... Så det stämmer inte riktigt. 25/01 @joonsson: ESL försöker säkert hitta på alla skäl de kan, men ett faktum kvarstår: ESL äger inte rättigheterna till innehållet, det gör Valve, så ESL har inte laglig rätt att göra DMCA takedowns. 25/01 Fast nu streamar väl de större knappast utan vinning? Iallafall enligt ESL's meddelande är det just stora streams som tjänar pengar på det de har plockat ner. 24/01 Tittar lite dota, CsGo, Sc2, men inte genom Facebook. Inte en chans 24/01 Nix. Skulle aldrig slösa tid på något dylikt. 24/01 @snubben: Du missförstår. Det är flera saker som retar upp fansen. Enligt Valves användarvillor får vem som helst streama alla Dota2-matcher utan vinning. När ESL nu gör DMCA takedowns och får streamare avstängda bryter de alltså själva mot reglerna.... 24/01 Nu tittar jag inte på e-sport men jag förstår inte varför twitch ska ha någon slags ensamrätt på esport? Det är ju business som allt annat och den som betalar mest får ju exklusivitet såklart. Sedan är det ju enkelt att skapa ett konto på facebook med... 24/01 Nu sitter Britta, Rolf och de andra på PRO och tittar på E-sport! Eller hur tänkte de med Facebook? 24/01 Suck. Den som gjorde detta avtal klantade sig rejält. Varför skulle det här vara ett bra kliv för esport? Mycket pengar kan göra vad som helst 24/01
Skicka en rättelse