Blir Sea of Thieves spelet som sliter redaktionen ur den snudd på årslånga Battlegrounds-koman? Mycket möjligt och nu har vi uppdaterat listan med ytterligare fem tips.

Det första man slås av i Sea of Thieves är hur lite Rare faktiskt förklarar gällande piratlivet och hur jäkla bra det minimalistiska gränssnittet är. Samtidigt tänkte vi dela med oss av några snabba tips så att du slipper göra samma noob-misstag som oss.

1. Trimma seglen!

Det är inte bara ett klassiskt piratuttryck utan ett måste om du vill segla ifrån, eller ikapp, en annan skuta. Förutom att titta på vindlinjerna i skyn för att se varifrån de kommer är också flaggan i toppen av masten ett jättebra hjälpmedel. Seglet snäpper till uppmuntrade när de är rätt linjerade mot vinden.

2. Glöm inte att plocka upp ditt första uppdrag.

Ja, vi vet att det är lockande att svepa groggen och bege sig ut på det otroligt snygga vattnet på en gång. Men se i alla fall till att plocka med er det första skattuppdraget. Du får det av en enögd liten gubbe under en tältduk i närheten av ert skepp.Det första är gratis, medan resterande kostar guld. Det är också hos honom du säljer skattkistorna du hittar på dina äventyr.

2,5 Vad behöver man egentligen guld till?

Guldet använder du dels för att köpa nya skattkartor men även en hord kosmetiska ting, som snygga hattar, vapenuppgraderingar och liknande stuff. Det finns inte jättemycket i spelet nu i betan och alla butiker är inte ens bemannade. Vi är till exempel nyfikna på voodoo-hyddan kommer att ha i sortimentet. Risken för mikrotransaktioner känns ganska så hög.

3. Skepp med segel har ingen back

Detta borde inte komma som en nyhet för någon som någon gång har seglat en optimistjolle (eller bara har mer än grogg innanför pannbenet). Ändå kunde vi inte inse att den till synes perfekta bryggangöringen egentligen var kass då vi var tvungna att i princip ställa skeppet på grund för att komma därifrån. Massor av reparationsplankor gick åt helt i onödan. Om vi hade läst den här guiden hade vi vetat att korrekta vändningar görs genom att fälla ankaret och sen styra båten i önskad riktning.

4. Klättra in i kanonen (det är säkert, vi lovar)

Missa inte möjligheten till en välriktad (nåja) lufttur för att antingen ta dig iland snabbare eller överraskningsborda en konkurrent vars skatt du vill åt. Plocka ur kanonkulan, klättra in, sikta och avfyra. Du tar ganska så minimalt med skada från att ramla från höga höjder, men ta med en medicinsk banan i värsta fall.

5. Plocka på dig allt du hittar

Förutom att gräva efter skatter (vilket är huvudsysslan i betan, mer varierade uppdrag låses upp när du skapat dig bra rykte hos någon av de tre grupperingarna i spelet) finns det också massor av tunnor att loota på öarna. De innehåller allt från bananer (hälsa), plankor (att laga skeppet med) och kanonkulor. Tänk dig hur pinsamt det vore att vara mitt i en dundrande sjöstrid och få slut på järnbumlingar.

6. Kräks i hinken, kasta i ansiktet på fiender

De flesta i vuxen ålder har någon gång druckit liiite för mycket och känt behovet av att diskutera världsfreden med Ulrik, ratta porslinsbussen eller helt enkelt kräkas som illern Göran. Försök dock att ha sinnesnärvaro nog att ta fram hinken när du gör detta. Vidrigt nog kan detta kastas i ansiktet på fiender (eller vänner) för att tillfälligt fylla deras skärm med grönt klet.

7. Åk inte utanför kartan (mer än en gång)

Vad händer när man åker utanför kartan? Vattnet förvandlas till blod, läbbig stämningsmusik drar igång och plötsligt har du åtta hål i skrovet. Vi vet att du såklart kommer att prova detta själv men känn dig varnad.

8. Släck lanternorna för sneaky shit

Dygnen är snabba i Sea of Thieves och det är inte ovanligt att du behöver segla runt på natten. För att inte bli ett uppenbart mål på natten, eller om du vill kunna smyga dig på intet ont anande konkurrenter bör du släcka lanternorna (skeppsspråk för lampor).

9. Handbrake turn med ankaret

Precis som du kan mecka dig ur en dålig parkering kan ankaret användes för att göra en snygg helomvändning med skeppet. Ratta fullt, släpp ner järnkroken och var beredd att korrigera kursen. Extra fiffigt när du blir förföljd.

10. Kapten Haddocks samlade svordomar

Aldrig (förutom på Talk Like a Pirate Day) har så många landkrabbor försökt låta som saltstänkta sjömän. Vår rekommendation är att du lär dig från en av de allra största svordomsmästarna, Kapten Haddock. Sprid skräck hos dina fiender och glädje hos dina matroser med uttryck som klassiska "Anfäkta och anamma", lite trubbigare "Gamla knölsvan" och den som har mest potential - "Injsögangster!".

Har du fler tips, antingen i själva spelet eller hur du krånglar dig igenom Windows Store för att komma åt betan, dela med dig i kommentarsfältet.

Fast Game Pass är ju knappast en ersättare till gamla sätt att köpa spel, mer ett komplement. Ett grymt bra sådant, ska tilläggas. 26/01 @Ringo: Förr var det bara digitalsålda Microsoftspel som hade Xbox Play Anywhere-stöd, dvs spel köpta på Xbox eller i Windows Store. Vet ej om det har ändrats. Att Microsoft tar mer än andra för att de kan svider, men är inget ovanligt: Steam, PS Store,... 26/01 @Tomas Helenius: Har full förståelse för att spel kostar pengar och är spelen bra så kan det vara rättfärdigat. Men i det här fallet handlar det ju precis som du säger om monopol. Priserna för Xboxversionen ligger ju 80 kr under om man tittar svenska... 26/01 Hej gårdagens sätt att se på spel! 79 kr i månaden och Microsofts Xbox Game Pass säger hej..o/ 26/01 @Ringo: den är på väg bort från 90-talets spelpriser. Men visst är det så att Microsoft (och andra) saftar i för att de har monopol. 26/01 Ser riktigt kul ut! Tills man läser 649kr på Microsoft Store! För en digital kopia?! Vart är världen på väg?! 26/01 Lirat två vändor alpha och nu lite beta. Gillar det. Känns genuint och eget. Världen känns skönt levande, även om fienderna känns väldigt "lego", Kan nog bli riktigt kul med gubbarna på discord i framtiden. 26/01 Vill spela dett, men har ingen XBOX ovh vill inte pröjsa för skit windows 10 26/01 Det funkar ju faktiskt likadant IRL, framför allt om du är ute på havet eller andra vatten med kraftig sjögång. Rattar man inte konstant åt rätt kurs så ser vattnet snabbt till att man driver åt fel håll. 26/01 Okej, hittad! Den heter "FZse" och har FZ-loggan som avatar (iaf så snart MS "godkänt" bilden). Om någon listar ut hur man kan direktlänka, peta. :) 26/01
Skicka en rättelse