Ända sedan den smått katastrofala avtäckningen på E3 år 2013 har Xbox One haft en uppförsbacke gentemot konkurrenten Playstation 4 som i dagsläget sålt dubbelt så bra. Att Nintendo Switch säljer ännu bättre gör inte situationen lättare för Microsoft vars största problem inte är hårdvarukraft (One X är trots att fläskigast denna generation) utan exklusiva kioskvältartitlar.

Den tidigare Xbox-chefen Phil Spencer, som numera tituleras executive vice president of gaming, har tidigare sagt att de behöver fler interna studios men istället för att starta upp egna är det inte omöjligt att Microsoft köper upp andra. Enligt en källa till sajten Polygon har företaget sneglat på både Electronic Arts, Valve och Battlegrounds-skaparna Bluehole.

Sea of Thieves, en av de exklusiva titlarna till Xbox i år

Artikeln menar att moderbolaget Microsofts framgångar har gett dem en kassa god för 1 biljon kronor, medan EA värderas till 284 miljarder kronor. Med storsäljare som Fifa- och Battlefield-serien exklusiva för Xbox skulle konsolen få en helt annan position på marknaden. Ett köp av Valve känns spontant mindre rimligt, såvida man inte är ute efter Steam-plattformen och medan Battlegrounds är stort känns det som en mindre stabil titel att satsa massa (mer) pengar på.

Ett annat spår, som sajten Venturebeat skriver om, är att ett köp av EA skulle kunna gynna Microsofts satsningar på Game Pass. Spencer annonserade nyligen att alla deras kommande egna titlar kommer att släppas direkt på tjänsten, vilket ger dig tillgång till en rad storspel för en prenumerationspeng i månaden. Skulle man inkludera Electronic Arts katalog av titlar i Game Pass skulle tjänsten direkt bli mer attraktiv, särskilt på en marknad som mer eller mindra saknar en motsvarighet till Netflix.