Samma dag som Nintendo lanserade sin SNES Classic Mini avtäcktes ett annat retroprojekt – C64 Mini, en kopia av 80-talsikonen Commodore 64.

Nu har den fått ett releasedatum. Den 29 mars släpps det här lilla retropillret, som passande nog skeppas med 64 spel installerade under det tidsenligt kommunalgråa skalet. Bland dessa kan nämnas Slayer, California Games, World Games, Speedball, Nebulus, Pitstop II och Boulder Dash. I ärlighetens namn fattas åtskilliga klassiker för att C64 Mini ska kännas som en värdig representant för Commodore 64:ans spelutbud.

C64 Mini är hälften så stor som original-64:an och tangentbordet är kosmetiskt; du kan inte skriva på det. Spelen visas i 720p-upplösning via HDMI-kabel till teven, och du får pixelperfekt grafik i ration 4:3. Därtill har maskinen save-funktion för spelen, två USB-portar (stoppa i ett tangentbord om du vill), och den har USB-minnesstöd för att "uppdatera mjukvaran" som det heter. Om det innebär att du kan köra andra C64-spel på USB-stickan återstår att se.

Paketet innehåller en C64 Mini-maskin, en joystick, HDMI-kabel, manual och USB-sladd för laddning. När maskinen avtäcktes i höstas angavs riktpriset 80 euro, men vi vet inte nu vad det svenska priset blir. Mer info på thec64.com