Snart kan du köpa dig ett stycke klassisk hemdatorhistoria.

Samma dag som Nintendo lanserade sin SNES Classic Mini avtäcktes ett annat retroprojekt – C64 Mini, en kopia av 80-talsikonen Commodore 64.

Nu har den fått ett releasedatum. Den 29 mars släpps det här lilla retropillret, som passande nog skeppas med 64 spel installerade under det tidsenligt kommunalgråa skalet. Bland dessa kan nämnas Slayer, California Games, World Games, Speedball, Nebulus, Pitstop II och Boulder Dash. I ärlighetens namn fattas åtskilliga klassiker för att C64 Mini ska kännas som en värdig representant för Commodore 64:ans spelutbud.

C64 Mini är hälften så stor som original-64:an och tangentbordet är kosmetiskt; du kan inte skriva på det. Spelen visas i 720p-upplösning via HDMI-kabel till teven, och du får pixelperfekt grafik i ration 4:3. Därtill har maskinen save-funktion för spelen, två USB-portar (stoppa i ett tangentbord om du vill), och den har USB-minnesstöd för att "uppdatera mjukvaran" som det heter. Om det innebär att du kan köra andra C64-spel på USB-stickan återstår att se.

Paketet innehåller en C64 Mini-maskin, en joystick, HDMI-kabel, manual och USB-sladd för laddning. När maskinen avtäcktes i höstas angavs riktpriset 80 euro, men vi vet inte nu vad det svenska priset blir. Mer info på thec64.com

Den är söt, jag ger den det. Men! Kan den köra Crysis? 31/01 Hade gärna köpt ett omarbetat orginal. Den enda ändringen kunde varit minneskort och HDMI. Att skriva kod i basic kunde varit kul och att utnyttja det unika ljudkortet. Att bara packa in 64 av spelen räcker inte långt. Utan fungerande tangentbord kunde... 31/01 Japp, den här kommer att sälja som smör. Det räckte med ryktet om den för att den skulle bli ett givet köp för en armé av medelålders oldschoolnördar. :) 31/01 Du underskattar köpkraften (och nostalgikänslorna) hos alla som växte upp med en C64'a. Har redan bokat en själv. :) 31/01 @veckans: Nja vet inte det. Tyckte Snes mini kontrollerna var bra. Visst de vägde inte lika mycket med knapparna kändes rätt. Att köpa en flash cart e ju samma sak. Äger snes med massa original carts och crt tv. E ju bästa alternativet ja med dyrt som... 31/01 Ungefär samma som för SNES Mini. Handkontrollerna till den är långt ifrån originalen i kvalitet, riktigt ihålig, plastig känsla. Är man det minsta nostalgisk så köper man ett riktigt SNES och någon form av flashcart då många spel kan vara svåra att få... 31/01 @Pholiage: Precis ett skal med ett litet chip inuti, men det kunde ha varit så mycket mer. T ex ett fungerande tangentbord som man spelar textbaserade spel på eller som man använder det till datorn. 31/01 Perhaps. Men det är ju bara ett skal med en arduino eller pi på insidan. Samma som Nes mini eller Snes mini osv. Folk blev som tokiga när dom dök upp. Kanske de kunde valt C64C modellen (den ljusgrå) till skal men de flesta började med "brödboxen". Som... 31/01 @Pholiage: Du överdriver men det är inte C64 som jag ser ner på utan C64 mini med det kosmetisk tangentbordet. 31/01 Baserat på vad? Utan C64an så hade många giganter till spelstudios aldrig funnits (troligen). Rare har du bland annat att tacka C64 för. Rockstar Studios. De lärde sig programmera på C64. Visa lite respekt :P 31/01
Skicka en rättelse