Debatten kring lootlådor har tagit ny skruv när den danska spelmyndigheten kräver att bredbandsleverantörer stänger tillgången till 24 sajter som bland annat erbjuder skinbetting. Detta efter att rätten i Fredriksberg fastställt att dessa bryter mot landets spellagar, vilket rapporteras av sajten Politiken.

Rasmus Willer, som företräder landets telekombolag, är dock skeptisk till att detta kommer att ha någon effekt. Han menar att detta bara är en bråkdel av alla sajter som erbjuder skinbetting och att detta mest behandlar symptomen än grundproblemet. I hans mening måste man gå på skaparna av Counter-Strike.

Vi kontaktade Lotteriinspektionen för att ta reda på hur dansk spellagstiftning skiljer från den svenska och fick svar från Marcus Aronsson, samordnare för illegalt spelande.

Innan den danska spelmarknaden omreglerades år 2012 var den relativt lik den nuvarande svenska spelmarknaden. De införde dock 2012 en ny reglering som bl.a. innebar att man bättre kunde skydda den reglerade marknaden. Detta innebar bl.a. att Spillemyndigheden (danska motsvarigheten till Lotteriinspektionen) har möjlighet att hos domstol begära blockering av webbplatser som riktar sig mot danska spelare utan att inneha en licens, det finns även möjlighet att blockera betalningsförmedlingar.

Dessa möjligheter har vi inte i nuvarande lagstiftning i Sverige.

Så för att liknande grepp ska kunna göras i Sverige måste lagen skrivas om, vilket kan bli verklighet redan 2019 enligt civilminister Ardalan Shekarabi.