Våra grannar tar ett handfast grepp kring debatten om lootlådor.

Debatten kring lootlådor har tagit ny skruv när den danska spelmyndigheten kräver att bredbandsleverantörer stänger tillgången till 24 sajter som bland annat erbjuder skinbetting. Detta efter att rätten i Fredriksberg fastställt att dessa bryter mot landets spellagar, vilket rapporteras av sajten Politiken.

Rasmus Willer, som företräder landets telekombolag, är dock skeptisk till att detta kommer att ha någon effekt. Han menar att detta bara är en bråkdel av alla sajter som erbjuder skinbetting och att detta mest behandlar symptomen än grundproblemet. I hans mening måste man gå på skaparna av Counter-Strike.

Vi kontaktade Lotteriinspektionen för att ta reda på hur dansk spellagstiftning skiljer från den svenska och fick svar från Marcus Aronsson, samordnare för illegalt spelande.

Innan den danska spelmarknaden omreglerades år 2012 var den relativt lik den nuvarande svenska spelmarknaden. De införde dock 2012 en ny reglering som bl.a. innebar att man bättre kunde skydda den reglerade marknaden. Detta innebar bl.a. att Spillemyndigheden (danska motsvarigheten till Lotteriinspektionen) har möjlighet att hos domstol begära blockering av webbplatser som riktar sig mot danska spelare utan att inneha en licens, det finns även möjlighet att blockera betalningsförmedlingar.

Dessa möjligheter har vi inte i nuvarande lagstiftning i Sverige.

Så för att liknande grepp ska kunna göras i Sverige måste lagen skrivas om, vilket kan bli verklighet redan 2019 enligt civilminister Ardalan Shekarabi.

Förvirrad analys. Valve tar inte bort möjligheten då de är en av huvudaktörerna som profiterar på denna cancer. För en majoritet handlar det inte om ev. eftermarknadsvärde, folk bryr sig mer om hur deras favoritspelserier förstörs av microtransactions... 09/02 Bra gjort tycker jag, även om det såklart krävs att man går på Valve att ta bort möjligheten att byta för att helt bli av med det. Tycker jämförelsen med lootcrates är ganska konstig, anledningen att det inte är gambling är för att i Overwatch tex har... 08/02 Man ska nog vara försiktig att hålla på kräva lagar hit och dit. Då skrivs det väll så att öppna en kista i zelda blir olagligt. Nej alla röstar med sina plånböcker ist så försvinner skiten. Omnskiten ör kvar vill uppenbarligen folk ha dom. Spela då ett... 08/02 Ja det är så det är skrivet i många länders lagar. Precis som med många andra digitala produkter så innefattas inte dessa i de lagar som skrivits tidigare då det helt enkelt inte ens funnits digitala produkter eller varit i så liten skala att det inte... 07/02 Överförmynderi 07/02 @Jokkepalm: Nej det gör jag inte, men danska är ett så horribelt språk och de flesta danskar man har att göra med i arbetslivet är rätt dryga.... jämfört med tex andra svenskar eller norrmän. 07/02 Vidrigt. Lär bli ännu värre när Sverige apar efter. 07/02 tror inte vi svenskar ska skojja om danska lagar, ni ser ut som jubelidioter när ni pratar så. titta på vårat egna land först man kastar inte sten i glashus haha! :D 07/02 @Mortaigne: Jag skrev "lönen" medvetet, eftersom den kommentaren riktade sig till vuxna människor. När det gäller barn och deras oförmåga till konsekvensanalys tycker jag att man ska angripa problemet med tydlig Pegi-märkning och engagerade föräldrar... 07/02 Det är just ungdomar som har orken att kringgå begränsningar och hinder. Någon helt utan kunskap kan bara dra hem Tor Browser på någon minut så är det fixat. Det är bra att dom går efter spelsiter men tycker det är en farlig väg att gå när man börjar... 07/02
Skicka en rättelse