Ska lootlådor falla under Lotterilagen?

Diskussionen kring lootlådor tog ny fart när P3 Nyheter gjorde ett reportage kring problematiken och Dataspelsbranschen svarade med "lootlådor finns till för att ge spelaren en bättre spelupplevelse". Du har säkert redan läst mina åsikter och det har varit intressanta följdiskussioner kring krönikan. Men nu skulle vi vilja komma fram till något konkret.

Dataspelsbranschen menar att lootlådor inte bör blandas ihop med Lotterilagen, som främst är till för hasardspel men även för att reglera tävlingar som till exempel vi anordnar. De flesta är också överens om att lootlådor kan göras bra, så länge riktiga pengar inte är inblandade. Men om spelbranschen inte självsanerar sig från bedrägliga metoder, hur ska vi få bukt med problemet?

Vi uppmanar till saklig och konstruktiv diskussion.

@Rydell1986: Du menar att alla spelköp och köp av loot-lådor genomförs endast av PS-store? Nä, jag är inte så snäv i mitt argument utan menar alla spelföretag som tillhandahåller direkt till kund. I det vidare perspektivet tycker jag nog att skärpta kon... 13/02 Fast ditt argument är ju att spel företagen ska se till att spelen inte faller i ungdomars händer. Det använder sig av Playstation Store och diverse spelbutiker som då är det ju det Playstations store och som sagt diverse spelbutikers ansvar att köpen... 13/02 Stämmer bara för fysiska butiker. Men du köper inte loot-lådor i en fysisk butik utan genom distansköp och där är det ett avtalsgrundat distansköp. Du kan inte handla på internet under 18 år. Precis, för folk under 18 år får inte på egen hand göra ekono... 13/02 Så vitt jag vet så ingår du inte i några avtal när du köper en produkt. Tex är du under 18 kan du gå in och köpa en produkt i en affär eftersom du betalar up-front. Du ingår inte i ett avtal om du inte har ett abonnemang eller ingår i ett kreditavtal... 13/02 Rent tekniskt sett kan inte barn och ungdomar handla loot-lådor oavsett eftersom de inte får ingå några avtal hur som helst innan de är 18 år (oavsett vems pengarna är). Å andra sidan medför det att barn och ungdomar heller inte får installera spel på... 12/02 Det är rätt irrelevant hur den enskilde personen ser på loot lådor. Hela grejen med loot lådor är att du betalar en slant eller förtjänar dem i spelet i hopp om att få någon snyggare outfit eller bättre spelare i FIFA. Om det är vad du personligen ville... 12/02 Om det är "vinst" eller inte är det spelaren/köparen som avgör. Om du får ett sällsynt pokémon-/hockeykort som du redan har eller inte bryr dig om så ser du ditt köp som en förlust för du hade hoppats på ett annat sällsynt kort. Att få samma skins eller... 12/02 Tycker det är helt orimligt att kalla detta för lotteri. Det må vara slumpen som avgör kvalitén på saken du får i en loot låda. Dock är det vinst varje gång. Det är aldrig så att du lägger in pengar och skrapar hem noll som när du väljer att köpa en lot... 12/02 Nu ska vi inte glömma att det är valår, Snittpolitikerna hugger på varenda företeelse i samhället som de tror kan ge dem lugn och ro och inkomst de inkommande fyra åren. Det var länge sedan man till valen hade någon genomgång av "politikerlöften" och... 12/02 Tanken var inte att vara så arg men jag blir ju uppriktigt ilsken när jag har läst igenom en massa inlägg där folk tror att det handlar om att staten ska lagstadga om "bra och dåliga inslag i spel" och att det borde vara upp till enskilda människor att... 12/02
Skicka en rättelse