I dag publicerades ett flertal berättelser från hashtaggen vispelarintemed som är en del av metoo-rörelsen. Här bryter kvinnliga spelare, spelutvecklare och speljournalister tystnaden i protest mot sexism samt trakasserier som de får stå ut med i spelvärlden.

Vittnesmålen sträcker sig från kvinnor som blir trakasserade i onlinespel bara för att de är just kvinnor till en kvinnlig spelutvecklare som blev inlåst på toaletten av en manlig kollega på spelföretaget hon jobbade för.

Här är ett exempel på ett av de många vittnesmålen från rörelsen.

”Jag var 12 år och spelade ett gratis MMORPG som heter FlyFF. En annan spelare började skriva med mig och frågade efter ett tag om jag var tjej. Jag svarade ja. Han gav mig sin MSN, sa till mig att lägga till den och sen visa mina bröst. Jag hade skrivit att jag var 12 år innan det. Jag blev rädd och bytte server, men han hittade mig på andra servern och fortsatte tjata om mina bröst. Till slut loggade jag ut och spelade inte på en vecka. Och så fort någon började skriva till mig efter det så loggade jag ut direkt.”

Vittnesmålen som samlats in under hashtaggen kommer från den 21 mars ställas ut på Tekniska Museet i Stockholm. Men redan nu går det att läsa flertalet av dessa vittnesmål borta hos våra vänner på Svampriket.