I dag publicerades de första vittnesmålen från den svenska namninsamlingen mot sexism i spelvärlden.

I dag publicerades ett flertal berättelser från hashtaggen vispelarintemed som är en del av metoo-rörelsen. Här bryter kvinnliga spelare, spelutvecklare och speljournalister tystnaden i protest mot sexism samt trakasserier som de får stå ut med i spelvärlden.

Vittnesmålen sträcker sig från kvinnor som blir trakasserade i onlinespel bara för att de är just kvinnor till en kvinnlig spelutvecklare som blev inlåst på toaletten av en manlig kollega på spelföretaget hon jobbade för.

Här är ett exempel på ett av de många vittnesmålen från rörelsen.

”Jag var 12 år och spelade ett gratis MMORPG som heter FlyFF. En annan spelare började skriva med mig och frågade efter ett tag om jag var tjej. Jag svarade ja. Han gav mig sin MSN, sa till mig att lägga till den och sen visa mina bröst. Jag hade skrivit att jag var 12 år innan det. Jag blev rädd och bytte server, men han hittade mig på andra servern och fortsatte tjata om mina bröst. Till slut loggade jag ut och spelade inte på en vecka. Och så fort någon började skriva till mig efter det så loggade jag ut direkt.”

Vittnesmålen som samlats in under hashtaggen kommer från den 21 mars ställas ut på Tekniska Museet i Stockholm. Men redan nu går det att läsa flertalet av dessa vittnesmål borta hos våra vänner på Svampriket.

@kebbe: Du återger den andra tabellen felaktigt. Det framgår ju tydligt i "How welcoming are online 'neighborhoods' to men and women?" att spelvärlden uppfattas som mindre välkomnande för kvinnor än män, medan du skriver att det är tvärtom. 15/02 Idéer i denna tråd 1. Ta fram netikett riktlinjer för mellan- och högstadiet 2. Utveckla spel med bra verktyg att försvåra för dåligt beteende. 3. Arbeta med riktlinjer för LAN & e-sport. 4. Arbeta fram värdegrund för företag 14/02 Jag kan ju också bete sig som en idiot, det är faktiskt väldigt svårt att hålla sig i skinnet när man dagligen blir matad av det man ser i internets kommentarsfält. Det blir en ond cirkel och jag förstår yngre som bara hakar på. Därför är det bra att... 14/02 Ett problem som inte har tagits upp är om nu många blir kränkta (ett urvattnat ord idag) och det skulle vara någon som inte blir kränkt, den personen hamnar då utanför på något underligt sätt och kan lätt tro att det är något fel på hen. 14/02 @Milleeagle: Det har ju också hänt något de senaste åren, man har börjat prata om det. Så att påstå "mycket snack och liten verkstad" blir ganska uddlöst. Man måste börja någonstans =) 14/02 Vi kanske bara har blivit äldre? ;) 14/02 Tack! Jag tycker, utan att försöka vara biased, att tonen på bara blir bättre och bättre. Hade vi skrivit om det här för 5-6 sedan hade det bara varit negativa kommentarer. Idag är det en högljudd minoritet som skriver långa rader om hur andra inte bord... 14/02 De behöver inte alls flytta fokus, det är ju det som är så lustigt. Är man engagerad mot kränkningar och för feminism så ska man väl bry sig om det överlag. Även den som kan gagna invandrarkvinnor, i fall man ska ha kvar någon slags trovärdighet. Jag... 14/02 Jag jobbar i spelindustrin och kan berätta att kulturen kan vara rätt så rutten, det positiva är dock att man numera försöker ta fram dessa problem från under matten och försöker göra någonting åt dem. +1 till dig Calle som försöker styra upp tonen i... 14/02 Det första jag reagerade på var bilden.. Varför är det "stereotyper"? Eller för visa att en grupp är mer utsatta? Sen handlar det ofta om man kan vara anonym. Sen är report system ofta fel uppbyggda. Gör att du kan reporta och kännbart straff men samtid... 14/02
Skicka en rättelse