Disney tros åter vara missnöjda med EA:s Star Wars-spel.

Star Wars: Battlefront 2 fick som bekant massiv kritik för sina lootlådor och mikrotransaktioner, och nyligen stod det klart att det underpresterat försäljningsmässigt. Kort efter premiären påstods licensägaren Disney vara missnöjd med hur EA förvaltat ansvaret att göra spel av underhållningsindustrins kanske starkaste varumärke.

Nu kommmer uppgifter om att Disney kontaktat Ubisoft och Activision för att utvärdera deras möjligheter att antingen dela på eller ta över ansvaret från EA. Det skriver Cinelinx som ska ha fått uppgiften från flera källor. Ingenting är bekräftat från officiellt håll, så uppgifterna ska tills vidare betraktas som rykten.

Hösten 2012 köptes Lucasarts av Disney, och ett halvår senare lades studion ner (tillsammans med fan-favoriten Star Wars: 1313). Kort därpå tillkännagavs att EA tilldelats ansvaret att göra spel av Star Wars. Då tillkännagavs tre projekt: ett från Bioware (sannolikt Star Wars: The Old Republic), ett från Dice (första Star Wars: Battlefront) och ett från Visceral (flyttades till andra utvecklare när Visceral stängdes innan julen 2017).

Respawn Entertainment (Titanfall 2), som köptes av EA i höstas, har ett Star Wars-spel på gång. Det är ett actionspel i tredjeperson som ska släppas senast i mars 2020. Utöver det är det okänt vad som bubblar i EA:s Star Wars-gryta.

Vilket företag ser du helst göra Star Wars-spel? Och vad för typ av spel vill du i så fall se?

Star Wars dog i mina ögon när DIsney köpte rättigheterna och mördade Expanded Universe and shit .... och de nya filmerna är kassa som fan ^^ 16/02 Oh där stendog StarWars för mig. Tacka gud ÄNTLIGEN ! kanske man ska säga. Har varit så jävla jobbigt på senaste. Ville verkligen gilla Star Wars, Försökte gilla BattleFront1 gick åt helvete på g av både det ena och det andra, Tröttna på spelet på 1v... 15/02 Jag är glad att uppståndelsen lett någonstans, battlefront 2 måste gå dåligt tycker mig sett det på rea i flera månader. Är även glad att ea tappar sitt monopol. Men att langa vidare ett "monopol", disney, vad tänker ni med. Om det är några som egentlig... 15/02 Eller Paradox Interactive, kanske vi hade fått ett Grand Strategy Star Wars-spel. 15/02 Ja alltså hela Disneys affärsmodell bygger på att lura pengar från barn (förenklad liknelse då), bara att se hur mycket leksaker som kommer med varje film det säljer. Tror inte problemet ligger i affärsmodellen, utan bara att det blev en stor grej av... 15/02 Avtalet löper ju 10 år, och det har gått 5 år, så 5 år kvar då. Om man vänder på steken så var inte lika många spelstudior under en och samma utgivare, licensen fanns i fler ugnar så att säga. Sen så var spelen, jämfört mot nu, betydligt lättare rent... 15/02 Cyberpunk är ju i och för sig inte heller CD-Projects IP från början, utan ett klassiskt papper-och-penna-rollspel. 15/02 Star wars är kanske det enda varumärket som är mer urvattnat än tomb raider. Hade inte sörjt nämnvärt om de slutade upp att göra Star wars spel helt och hållet. 15/02 Varför inte. Skälet till att jag säger det är att det är inte spelstudios som är grundproblemet med "EA" det är dom som styr marknadsavdelningen som är sjukdomen. Och uppenbarligen trots battlefront 2 fadäsen och att dom vägrar byta linje vilket i längd... 15/02 Oavsett hoppas jag att så blir fallet. Skickar en tydlig signal till utgivare runt om i världen att kanske tänka om och sluta vara giriga och enbart fokusera på att låsa ned innehåll bakom betalväggar. 15/02
Skicka en rättelse