Ser dock ingen skillnad på lootlådor och DLC.

Det nordamerikanska åldersrekommendationssystemet ESRB gav i dag sin officiella ståndpunkt kring det här med lootlådor och köp i spel.

När det gäller lootlådor så anser de att de inte kan jämföras med hasardspel och anledningen till det är att spelare garanteras få något när de spenderar pengar på lådorna.

ESRB meddelade dock att de kommer markera spel med köp inuti spelet med en speciell etikett. Markeringen gäller för alla typer av köp så som DLC, skins, fusk, lootlådor, virtuell valuta, medlemskap, säsongspass, expansioner och så vidare. Etiketten kommer dyka upp på spelens omslag och vid digitala nedladdningar. ESRB har också lanserat webbplatsen ParentalTools.org där föräldrar ska kunna lära sig mer om allt detta.

Nu känner ju jag att det är skillnad på att betala för något man vill ha i spel för riktiga pengar än att spendera riktiga pengar på en chans att få något som man vill ha. Hur som helst kommer det att innebär att massvis med spel framöver kommer få denna markering när de släpps på den nordamerikanska marknaden.

Det europeiska åldersrekommendationssystemet PEGI har ännu inte gett sin officiella ståndpunkt kring det här med lootlådor.

Garanteras att få något? I CS:GO betalar man cirka 20 kronor för en nyckel och det man är garanterad att få är något för ungefär 30 öre, vilken finfin vinst. Lootlådor så som de är i CS:GO är bara ett hasardspel, köper du 100 nycklar så kanske du får... 28/02 @blackidus: Håller med dig. Oavsett vilka intentioner spelutvecklarna har blir resultatet att man mjölkar pengar ur en liten del av spelarbasen som inte kan sätta rimliga gränser för sig själva. Spelmissbruk existerar inte bara vid Vegas-maskinerna. 28/02 @joonsson: Oavsett om det enligt lagen inte ses som "gambling" eller hasardspel är det en ful mekanik som lockar fram samma typ av beroende. Du kanske inte vinner något av verkligt värde men du upplever samma "rus" och spelutvecklarna är väl medvetna... 28/02 Skumt det där med att man "alltid får något". Tycker det är att jämföra med att lotto skulle bli helt fritt så länge alla vann 1 spänn minst varje gång man spelade. 28/02 Jag är helt enig i ovan. Ett enkelt och konsekvent sätt att få bort otyget till lootlådor som går att köpa för riktiga pengar. Men det är viktigt att det inte träffar DLC och övriga dylika produkter som inte är av hazard-karaktär. 28/02 Tycker det borde räcka med att ta bort större DLC från denna etikett så att den faktiskt markerar lootlådor samt mikrotransaktioner för skins osv. Skönt att de också går ut med att lootlådor inte är hasardspel, speciellt inte i spel som Overwatch eller... 28/02 Inte föräldrar för de köper alla spel till sina barn. De hade till och med köpt House party till sina barn utan än tänka efter. Men Gamers påverkar det nog 28/02 Tror ni det kommer påverka föräldrars beslut att köpa spel till sina barn? Eller andra vuxna. 28/02 Säga vad man vill om lootlådor men jag måste säga att jag gillar idén med ParentalTools.org. Ett stort problem vare sig man lagstiftar eller ej är kunskap hos föräldrar. Sidan är långt ifrån perfekt men jag gillar allt som leder till större kunskap. Gäl... 28/02 Slag i luften. Det är ju snarare så att de spel som innehåller gambling borde få en åldersgräns som följer respektive lands/stats åldersgränser. Med det menas inte som dagens töntiga märkningar utan snarare såsom spel och lotteri är begränsat i lagstift... 27/02
Skicka en rättelse