Det nordamerikanska åldersrekommendationssystemet ESRB gav i dag sin officiella ståndpunkt kring det här med lootlådor och köp i spel.

När det gäller lootlådor så anser de att de inte kan jämföras med hasardspel och anledningen till det är att spelare garanteras få något när de spenderar pengar på lådorna.

ESRB meddelade dock att de kommer markera spel med köp inuti spelet med en speciell etikett. Markeringen gäller för alla typer av köp så som DLC, skins, fusk, lootlådor, virtuell valuta, medlemskap, säsongspass, expansioner och så vidare. Etiketten kommer dyka upp på spelens omslag och vid digitala nedladdningar. ESRB har också lanserat webbplatsen ParentalTools.org där föräldrar ska kunna lära sig mer om allt detta.

Nu känner ju jag att det är skillnad på att betala för något man vill ha i spel för riktiga pengar än att spendera riktiga pengar på en chans att få något som man vill ha. Hur som helst kommer det att innebär att massvis med spel framöver kommer få denna markering när de släpps på den nordamerikanska marknaden.

Det europeiska åldersrekommendationssystemet PEGI har ännu inte gett sin officiella ståndpunkt kring det här med lootlådor.