"Ingen fara" sa branschen. "Jättestor fara!" sa motståndarna. Precis som väntat.

I går mötte Donald Trump representanter för spelindustrin, politiker och företrädare för olika intresseorganisationer i Vita huset för att diskutera hur våldsamma spel påverkar framförallt ungdomar. Bakgrunden är skolskjutningen i Florida i februari, då 17 människor sköts ihjäl och Trump efteråt påstod att våldsamma spel påverkar unga människors sinnen.

Washington Post har skrivit en utförlig sammanfattning av mötet. Här följer en summering av de olika ståndpunkterna.

Mötet inleddes med nedanstående film, med ett antal synnerligen våldsamma klipp från spel som Call of Duty, Wolfenstein, Fallout 4 och Sniper Elite 4.

Trump beskrevs av deltagarna som öppensinnad och att han lyssnade på allas synpukter. En deltagare beskrev mötet ungefär som "öppet men grälsjukt" ("open but contentious").

ESA, en amerikansk intresseorganisation för spelföretag, sa i ett uttalande att man diskuterat att flertalet vetenskapliga studier inte hittat någon koppling mellan spel och våld, och att rekomendationssystemet ESDA effektivt hjälper föräldrar att välja lämplig underhållning.

En del andra var inte lika övertygade om att dagens frivilliga märkningssystem gör jobbet. Brent Bozell, chef för den konservativa organisationen Media Research Center vars uttalade mål är att avslöja och neutralisera vänsterpropaganda i USA:s rikstäckande medier, menar att presidenten berördes av våldet i vissa spel, och att det uppenbart inte är bra för barn. Bozell efterlyste mycket starkare lagstiftning mot våldsamma spel.

I think he’s deeply disturbed by some of the things you see in these video games that are so darn violent, viciously violent, and clearly inappropriate for children, and I think he’s bothered by that.

Han fick medhåll om lagstiftningskravet av den republikanska senatorn Vicky Hartzler, som vill se lagar som gör det svårare för unga att köpa våldsamma spel. Hartzler sa sig vara säker på att ungdomar som exponeras för våld under längre tid blir avtrubbade. Men enligt det som står i Washington Posts artikel baserades argumenten inte på några fakta, utan på hennes intuition samt personliga och yrkesmässiga erfarenheter.

Even though I know there are studies that have said there is no causal link, as a mom and a former high school teacher, it just intuitively seems that prolonged viewing of violent nature would desensitize a young person.

Den konservativa Floridasenatorn Marco Rubio var mer liberalt inställd. Han höll med om resultatet av de vetenskapliga studierna, och sa att han vill försäkra sig om att "föräldrar är medvetna om vilka resurser som finns för att följa och styra vilken sorts underhållning deras barn exponeras för."

Den demokratiska senatorn Richard Blumenthal, som inte var med på mötet, släppte senare ett uttalande i vilket han var kritisk mot Trumps initiativ att överhuvudtaget arrangera mötet. Han menade att mötet tar uppmärksamheten från det verkliga problemet – tillgången till vapen. Blumenthal säger sig vara villig att ta till sig av allt som kan minska skjutvapenrelaterat våld, inklusive att försöka ändra hur våld ses kulturellt i landet. Men det räcker inte, menar han och efterlyser hårdare bakgrundskontroll och regler för vapenköp. Och han tycker det är oacceptabelt att lasta våldsamma spel för 90 förlorade amerikanska liv per dag på grund av vapen:

Blaming video games or the entertainment media for the 90 American lives lost every single day to gun violence is an unacceptable excuse to avoid talking about serious policy proposals.

Det håller emellertid inte Bozell med om. Han ser snarare uttalandet som ett politiskt drag och pekar ut våldsamma spel som den gemensamma nämnaren för gärningsmännen för ett antal skolskjutningar.

I would ask them respectfully for once to stop playing politics. If you care about this issue, you will look at Jonesboro, Ark.; Columbine; Newton, Conn. In so many other places where you had mass shootings by children and every instance I just gave, that child who was the shooter was watching violent video games.

Det är anmärkningsvärt att Bozell skyller på spel, när få eller inga vetenskapliga undersökningar kunnat belägga att så är fallet. Men vad vet väl vetenskapen...?

Källa: Washington Post

Exakt @bleken. Jag vet att hen inte vet vad hen menar med "vänstern", det är liksom en automatiserad term vissa häver ur sig utan att tänka. Jag hjälper dem att försöka förtydliga vad de menar, oftast slutar det med att de inser sitt misstag och blir... 15/03 Spot on. https://m.youtube.com/watch?v=o5ftrnQI-Fk 14/03 @Deliverans: aah okej trodde du menade annat eftersom du sa att det finns inget som heter "verklighetsfrånvänd".. Men det gör det ju.. Personligen tror jag det att han/hon menar med vänster är dom partierna som bedriver en mer vänster driven politik här... 11/03 Självklart inte dictionary jag är ute efter. Vill att personen ska försöka förklara vad hen menar med att "vänstern" (vilka nu det är enligt hen) samt varför de är "verklighetsfrånvända" Min teori är att det inte finns någon substans, det är en fantasif... 11/03 @Deliverans: varför prövar du inte och googla verklighetsfrånvänd och ta reda på det själv så ser du vad det betyder istället för att försöka minimera personen som skrivit det. 11/03 @unavailable: ja vadå då att jag är från Sverige? 11/03 @WargH: Du har fortfarande inte lyckats förklara vad du menar med "verklighetsfrånvänd" trots att det verkar vara ditt favoritord. Kom igen, gör ett försök. Vad betyder det? 11/03 Det sjukaste med USA's inställning till vapen är ju att det är FÖRBJUDET för federala myndigheter att studera eller undersöka hur vapnen påverkar samhället. 11/03 Att de använder vapen har ingenting med vapnet i sig att göra, de går inte in på en skola p.g.a. att de har ett vapen, det är andra orsaker till att de får för sig att skjuta och du har inte blivit av med problemet, om de inte får tag på vapen lagligt... 11/03 Självklart finns det något som heter verklighetsfrånvänd, t.ex. flat earth society. Som jag påpekade tidigare om din förra slutsats så verkar du lägga in en väldigt fördomsfull bild av vem du tror att jag är. Jag befattar mig inte med de sidor du nämner... 11/03
Skicka en rättelse