Enligt studie.

I och med Donald Trumps uttalande om att det kan vara våldsamma spel som ligger bakom den senaste masskjutningen i USA har en rad olika protester dykt upp från olika håll inom spelbranschen. Den amerikanska presidenten kallade även in för ett möte med olika representanter från de stora spelföretagen.

Men trots försök att koppla våldsamma spel med dessa extrema våldsbrott finns det väldigt lite bevis som stödjer dessa påståenden. Snarare raka motsatsen. I en intervju med CBS menar psykologen Patrick Markey, som har forskat kring detta, att 80 procent av fallen med masskjutningar rör det sig om individer som inte ens spelar.

Patrick Markey går även vidare och säger att nya stora spelsläpp faktiskt minskar brottsligheten en tid, vilket tyder på att personer hellre sitter hemma och spelar än att utföra verkliga våldsbrott.

Studien visade dock att kort efter spelandet att personer ibland kan ha en mer våldsam världsbild, men att det inte finns någon korrelation mellan verkliga händelser och det här beteendet.

https://www.youtube.com/watch?v=0C_IBSuXIoo Vita husets officiella YouTube-kanal... *facepalm* (Lägg märke till vattenstämplarna.) 12/03 Men 20% gör vilket är 20% för många. Go Trump! 12/03 Vad du faktiskt kan se i den där tabellen är att länder med en historia av osäkerhet gentemot staten har en hög nivå av vapenrelaterade dödsfall. Vi talar om länder där det är bättre att göra upp personligen, ta saken i egna händer, än att förlita sig... 12/03 Det är värt att påpeka att Australien definierar en mass-skjutning som en händelse där fler än 5 har _dött_ exkl. gärningasmannen. De siffror man ser från USA däremot (som ofta kommer från sidor som http://www.shootingtracker.com/ och liknande) kör på... 12/03 Spelar ju ingen roll som helst så länge Trump är president eftersom han kan kalla exakt vad han vill för fake news 12/03 @Renfis: Man kan titta på andra länder där förbud införts. I Australien har inte en masskjutning (mer än 5 offer) ägt rum sedan -96 då semi/automatvapen förbjöds. Det blir svårare att utföra killingsprees med en gammal side by side än med en Ak. Tänk... 11/03 @jamorro: "antagligen inte spelar jättestor roll". Självklart har det en viss betydelse, jag tror dock inte att det är den största eller mest avgörande faktorn, särskilt inte när det kommer till masskjutningar. Självklart spelar det stor roll i dåd som... 11/03 Klart att tillgängligheten spelar roll i frågan. Får du ett psykbryt i hemmet är det lättare att hämta vapnet och göra nånting dumt i stundens hetta/fylla/depression än att du först måste plugga jägarexamen och sen ansöka om vapenlicens. Du hinner nog... 11/03 Haha tack för tipset, gjorde min kväll! :D 11/03 Om man ser till hur många som faktiskt spelar våldsamma spel och hur många av dem som utför masskjutningar så är faktorn nog relativt låg, men massmord överhuvudtaget är relativt ovanligt, så att det är en liten faktor tycker jag inte är en giltig anled... 11/03
Skicka en rättelse