Alla barnen hade vänner utom Olander, han stank koriander.

Spel brukar ofta beskyllas för att göra folk tillbakadragna, ensamma och generellt osociala. Men en ny svensk studie menar att unga som spelar mycket spel har precis lika många vänner som de som inte gör det.

Studien genomfördes genom frågeenkäter som skickades ut till elever i åldern 17 till 19 på svenska skolor. Elverna följdes under ett års tid så forskarna kunde få en bild av hur elevernas sociala liv utvecklades. Forskarna genomförde också djupgående intervjuer med några elever om hur deras spelvanor påverkade det sociala livet.

När forskarna sedan samlade all data fann de inga indikationer för att de som spelade mycket spel hade ett sämre socialt liv än de de som inte gjorde det. Forskarna fann bland annat att spel kunde vara en viktig del för sociala situationer. Många av eleverna som svarade sa att just spel var ett något som hjälpte skapa kontakter då det är ett ämne som är lätt att prata om med andra.

Annan intressant data som kom fram i studien var att av de 115 elever som deltog i studien så spelade hela 80 procent spel. 43 procent av dem spelade en eller flera gånger om dagen.

Forskningen kan hittas i sin helhet här.

Ju äldre man blir ju mer tidsrealistisk blir man. Eller tidsoptimerad. Spelar du som vuxen mer än 20 timmar i veckan kommer det definitivt påverka ditt sociala liv (säga nej till middagar, fester, fika osv) egentligen handlar allt om hur man disponerar... 23/03 Äsch, jag är rätt omtyckt ändå. Kombinationen av att jag alltid bjuder på mig själv och är extremt bra på att säga fel sak vid väldigt fel tillfälle charmar de flesta. För att vara lite on topic: Kan säga att jag mött en hel del fina människor genom spe... 23/03 Ja, rapporteringen är ju minst sagt märklig. Konstaterade samma sak förra gången den här studien var uppe som nyhet. Då var det TV4 som hade gjort ett reportage där man fick det att låta som om studiens resultat kunde appliceras på befolkningen, trots... 23/03 @Johan Olander: Äsh, fattar inte att folk har något emot dig. 23/03 @Sisyr: Det är ett examensarbete. Det jag irriterar mig på är studiens räckvidd då ca 10+ (50) sidor skrivit "klickbait" rubriker under denna studie i senaste veckan som om det vore fakta. Det har ingen substans what so ever enligt mig. Det är ett lokal... 23/03 Ensam är stark. 23/03 Spel tog bort en från utelivet/verkligheten, helt klart. Har alltid varit en enstöring ändå sen -0års ålder. Varför ha vänner när man har sig själv? Och en docka. 23/03 @Carl Johansson-Sundelius: Jag skriver lite då och då. Mest för att hata och håna övriga i redaktionen. Mycket jobb och privatliv, men även starkt förakt så det är svårt att låta bli. Obs: Jag skojar. Eller? 23/03 Jag vill väldigt gärna höra Elixx motivera varför studien inte skulle vara tillförlitlig. Jag har läst igenom den och ser inga håligheter. Forskarna konstaterar själva i sin studie att underlaget är för tunt för att man ska kunna dra slutsatser rörande... 23/03 @PrinceToadstool Jag får väl försöka hitta en klubb full av lika nördiga jävlar som mig själv i framtiden. 23/03
Skicka en rättelse