Svenska speljättar har redan hoppat på.

Med nyheten att aktörer såsom Razer ska dra igång med en platformstjänst för spelförsäljning råder det inga tvivel om att det är en het marknad att vara på. Men bland tjänster såsom GOG, Green Man Gaming och Humble Bundle är Robot Cache utan tvekan den mest spännande.

Tjänsten ska nämligen använda blockchain (alltså tekniken bakom kryptovaluta) och även tillåta andrahandsförsäljning av spel. Plattformen ska även vara betydligt mer generös i sina avdragsgift och enbart ta fem procent av vinsterna – jämfört med Steams 30 procent.

Hur fungerar då blockchaintekniken?
Jo, du som spelare kan nämligen sälja vidare ett spel du redan äger genom att lägga upp det för försäljning. Du som spelare får då 25 procent av vinsten och betalas ut i form av platformens egen krypovaluta ”Iron”, medan 70 procent går till spelföretaget. En win-win för båda helt enkelt.

Vill du däremot inte sälja dina spel kan du fortfarande få ta del av krpyovalutan genom att använda kraften av din PC och datamina fram nya Irons.

Ett par svenska speljättar har redan insett att det finns potential här och är redan kontrakterade att ha sina spel dyka upp på tjänsten, enligt Breakit. Dessa företag är än så länge Paradox Interactive och THQ Nordic.

Gissar att Robot Cache behöver en gimmick som det snackas mycket om just nu för att dra till sig uppmärksamhet? 08/04 Skapar man ett eget system med en valuta så binds pengarna i verksamheten. Om jag fattat de rätt så är de tokens som gäller å de kan man (köpa rätt av) och man får det vid vidarförsäljning vilket innebär att ”pengarna” vid en vidarförsäljning stannar... 08/04 @Hipshot: fråga våra finansiella institutioner och banker som verkar vilja ha egna blockchains. Vårat egna monetära system är ju inte backat med reella värden ändå, och hur väl det fungerar är nog snarare upp till betraktaren än en sanning. 08/04 Kryptovalutor tycker jag ska dö ut, samma sak med mining. Helst snarast. 08/04 Kryptovalutor är som ett skämt, varför skall man använda ett sådant system när det finns ett redan beprövat och fungerande? 08/04 @Buio: Då köper jag hellre spelen med vanliga pengar om man skulle behöva mina 4000h :) 08/04 Man skulle kanske kunna mina spel istället? Efter 4000 timmars 100% GPU, grattis du mina fram Fortnite! Spelet finns nu att ladda ner på ditt konto. 08/04 @Aletheides: Fig ger även till skillnad från kickstarter möjlighet för företag och privatpersoner att investera i projekt för del av försäljningen. Dom har väldigt mycket hårdare "vetting" än kickstarter :) 08/04 Förstår inte varför de ska blanda in blockchains och kryptovalutor i det hela, men det är väl för att sälja konceptet till investerare samt låsa in användarna. Alla vet att vill man få pengar kastade på sig som utvecklare ska man alltid ha med en blockc... 08/04 Kryptovalutan, alltså det är helt enkelt som en myntmaskin, man stoppar in pengar och får ut mynt, skillnaden är att man får "mynten" på skärmen? Inget man kan minea längre med vanligt grafikkort förmodar jag? 08/04
Skicka en rättelse