Putin on a ban on streams.

I ett försök att blockera den krypterade meddelandetjänsten Telegram verkar det som att ryska myndigheter samtidigt strypt tillgången till Twitch i delar av landet. Det snackas om att 20 miljoner ip-adresser, som bland annat tillhör Google och Amazon (som äger Twitch), ska ha blockerats och för vissa är därför streamingtjänsten inte tillgänglig.

Bakgrunden är att ryska myndigheter vill ha tillgång till de krypteringsnycklar som Telegram använder men företaget har vägrat gång på gång. Därför har den Roskomnadzor, myndigheten för censur i media och kommunikation, valt att bannlysa tjänsten. IP-blockeringarna började rulla ut tidigare i veckan och enligt Reuters rör det sig om 18 subnätverk tillhörande Google och Amazon som de menar att Telegram nyttjar.

Streamers som drabbats av denna blockad har uttryckt sin frustration på bland annat Reddit men många har kunnat nyttja Youtube istället, som trots att det ägs av Google inte verkar vara påverkat. Blockeringen av dessa IP-adresser verkar heller inte ha stoppat Telegram särskilt effektivt men företagets VD Pavel Durov säger till Reuters han är beredd att dela bitcoins till ett värde av miljoner till de som gör "digitalt motstånd" till de som hjälper tjänsten fortsätta fungera i landet. Han säger också att de inte sett något betydande frånfall av användare i Ryssland då många valt att istället använda VPN-tjänster.

Det återstår att se om blockeringen av Twitch kommer att hävas eller om ryska streamers får börja leta efter alternativ.

Så du menar att övervakning är bättre än att spärra en tjänst? Du fattar ingenting av Snowden. Imo är det långt bättre att spärra tjänster än att låta de vara uppe och avlyssna allt. 22/04 Allting som tillhör Google Cloud Services och Amazons AWS har ju också blockerats. Har satt lite käppar i hjulet för mitt lag som har en Rysk spelare i sig, nu kan han inte ens starta spelet. 20/04 @Maysay: Nej han fastande i Ryssland för att när han var i terminalen så drog usa in hans pass, och tillslut gav ryssland han tillfällig fristad. Han var väl på väg till Venezuela tror jag 20/04 @Alchem: Menar lite mer åt att Ryssland spärrar sidor m.m. Snowden som flydde till Ryssland pga att han avslöjade en regerings övervakning. 20/04 @Maysay: med tanke på att han själv rekomenderar Signal så tror jag inte det :P 20/04 Det belyser ju en diktatur under utveckling. Ryssland strävar efter en Kinesisk modell och som vi alla vet är Kina en diktatur. 20/04 Måste kännas tungt för Snowden. 20/04 Finns sannolikt ett rätt stort intresse från ryska företag som har reklam hos Twitch. Troligtvis har man inte undersökt så noga vilka fler tjänster som använder samma nätverk/server osv utan bara krasst konstaterat att ett gäng ip-adresser används för... 20/04 Ryssarna är tydligen på andra plats i världen på antal twitchtittare. Då jag följer en del Dota 2 hoppas jag att detta bara är en bieffekt av "Telegram-kuppen" och att det kommer tillbaka så snart som möjligt. 20/04
Skicka en rättelse