I ett försök att blockera den krypterade meddelandetjänsten Telegram verkar det som att ryska myndigheter samtidigt strypt tillgången till Twitch i delar av landet. Det snackas om att 20 miljoner ip-adresser, som bland annat tillhör Google och Amazon (som äger Twitch), ska ha blockerats och för vissa är därför streamingtjänsten inte tillgänglig.

Bakgrunden är att ryska myndigheter vill ha tillgång till de krypteringsnycklar som Telegram använder men företaget har vägrat gång på gång. Därför har den Roskomnadzor, myndigheten för censur i media och kommunikation, valt att bannlysa tjänsten. IP-blockeringarna började rulla ut tidigare i veckan och enligt Reuters rör det sig om 18 subnätverk tillhörande Google och Amazon som de menar att Telegram nyttjar.

Streamers som drabbats av denna blockad har uttryckt sin frustration på bland annat Reddit men många har kunnat nyttja Youtube istället, som trots att det ägs av Google inte verkar vara påverkat. Blockeringen av dessa IP-adresser verkar heller inte ha stoppat Telegram särskilt effektivt men företagets VD Pavel Durov säger till Reuters han är beredd att dela bitcoins till ett värde av miljoner till de som gör "digitalt motstånd" till de som hjälper tjänsten fortsätta fungera i landet. Han säger också att de inte sett något betydande frånfall av användare i Ryssland då många valt att istället använda VPN-tjänster.

Det återstår att se om blockeringen av Twitch kommer att hävas eller om ryska streamers får börja leta efter alternativ.