Det här med loot-lådor har det varit rätt mycket snack om på senare tid. Konceptet kring dessa lådor är inget nytt men förra året så fick vi se fler och fler spel integrera dem på rätt så skamlösa sätt. Detta gjorde att fenomenet uppmärksammades, inte bara av spelare utan även av myndigheter som började ta en närmare titt på det för att se om konceptet bröt mot någon form av spellag.

Spelkommissionen i Nederländerna undersökte tio spel som alla hade loot-lådor i sig. De fann att fyra av de tio spelen bröt mot landets spellagar. Spelen var Dota 2, FIFA 18, Rocket League och PlayerUnknown's Battlegrounds.

Det dessa spel föll på var att loot-lådorna innehöll föremål som hade ett marknadsvärde utanför spelet. Så genom att köpa loot-lådor kan en person få sällsynta föremål som den kan sälja för riktiga pengar via marknadsplatser.

Spelen måste nu ändra hur deras loot-lådor fungerar och det måste de göra innan den 20 juni. Om de ej gör det så riskerar de att åka på böter eller förbjudas i landet.

Den nederländska spelkommissionen sa också att många av spelen hade en beroendeframkallande design på loot-lådorna som kan jämföras med design för hazardspel.

Marja Appelman, från den nederländska spelkommissionen, hade detta att säga om loot-lådorna som de studerade:

"They are designed as gambling games are designed, with the feeling that you have almost won. There are all sorts of sound effects and visual effects when you open such a loot box, so you have a tendency to play through and through.

I call on all game companies not to make loot boxes accessible to children anymore and to remove addictive elements."

I Sverige har civilminister Ardalan Shekarabi beställt en undersökning om loot-lådor ska klassas som lotteri här. Målet är att en ny lagstiftning kring detta ska träda i kraft redan januari 2019.