Regeringen går vidare med granskningen av hur lootlådor i spel påverkar spelarna. Civilminister Ardalan Shekarabi (S) har bett Lotteriinspektionen titta närmare på rättsläget för lootlådor i spel, och inom kort redovisar myndigheten vad den kommit fram till, det uppger P3 Nyheter.

Resultatet ska presenteras för civilministern i början av juni. Därefter kan det bli fråga om en eventuell utredning. Men redan nu uttrycker Shekarabi oro över att framförallt unga dras in i spelmissbruk på grund av lootlådor.

– Vi måste skydda våra konsumenter, vi måste skydda våra minderåriga konsumenter, säger Ardalan Shekarabi till P3 Nyheter. Vi får inte tillåta att dataspel blir en väg in i spelmissbruk.

Civilminister Ardalan Shekarabi.

Farhågorna för att lootlådor ska leda till missbruk bygger på att de ger en okänd vinst eller utdelning, vilket av kritiker anses locka till köp av fler. P3 Nyheter gjorde en granskning av Fifa i vintras, och en spelare berättade då att han spenderat tiotusentals kronor på mikrotransaktioner i Ultimate Team-läget.

Om en dryg månad får vi besked om regeringen anser att det finns juridiska skäl att sätta lås på lootlådorna.