Uppdatering 17 maj: Riksdagen beslutade idag att ersättningssystemet för privatkopiering bör ses över.

Riksdagen skriver idag att den "anser att den tekniska utvecklingen har ändrat förutsättningarna för det nuvarande ersättningssystemet och att det är osäkert och otydligt. Regeringen bör därför tillsätta en utredning, där möjligheten att införa ett system där staten har ansvaret ska övervägas."

Originaltext:
Riksdagens näringsutskott kommer att be regeringen att se över det nuvarande, kritiserade systemet med privatkopieringsersättning. Det skriver man i ett pressmeddelande idag.

FZ har tidigare rapporterat om avgiften, bland annat hur den den gör konsoler dyrare samt hur en rad kulturorganisationer försvarade avgiften så sent som 2016.

Men nu kan dess saga alltså vara på väg att ta slut. Ett enigt näringsutskott säger att systemet blivit omodernt, och att regeringen bör undersöka ett system där staten tar över ansvaret för ersättningssystemet. Idag är det organisationen Copyswede som kräver in och fördelar ersättningen. Summan baseras på hur stort lagringsutrymme utrustningen har.
Utskottet skriver att “den tekniska utvecklingen har förändrat villkoren för de kreativa näringarna och det finns stora utmaningar när det gäller att skydda äganderätten till det som skapas.”

Man fortsätter: “Strömningstjänster gör att det inte längre finns lika stort behov av privata kopior för att lyssna på musik eller se på film, och privatkopieringen har minskat. Samtidigt ökar ersättningarna till upphovsrättshavarna eftersom lagringsutrymmet i apparaterna fortsätter att öka.”

Har tiden äntligen hunnit ikapp privatkopieringsavgiften?

Fotnot:
I början av 1980-talet infördes en kassettskatt där pengarna tillföll staten. 1998 infördes den upphovsrättsliga kassettersättningen, som idag heter privatkopieringsersättning - en skatt på hårddiskar.

@Yabba: Jo men tjena, dessa dårar tycker alltså att... Avgiften, som betalas av elektronikbranschen är låg – för en hårddisk ca 80 kronor. Systemet ger dramatiker, författare, skådespelare och musiker med flera den ersättning de har rätt till. Hur tänke... 18/05 Vet inte om man ska skratta eller gråta, de ska försvinna! 18/05 staten kommer som vanligt att döpa om skatten. Det är inget ovanligt. Tex "regristreringsavgiften" på bilskatten är en avgift som avser högeromläggningen 1967... 17/05 "Riksdagens näringsutskott menar att privatkopieringsavgiften bör ses över. Detta då den spelat ut sin roll i och med introduktionen av strömningstjänster... ...De rekommenderar därför att regeringen ska tillsätta en utredning och överväga ett nytt syst... 17/05 Är titeln på kassetten grammatiskt formulerad för att visa vad det är ägaren har gjort? Ja, den har mixat 80-talsmusik :) Länken till artikeln om att konsoller blir dyrare går till en mobilsida, fastän jag är på datorn. Det är typ första gången jag sett... 17/05 Enter: avgift på molntjänster alt att staten ska ha 99 öre per nerladdad/uppladdad Gb. 17/05 Jag vågade inte titta på texten med öppna ögon då risken för en infarkt är för stor, så jag kisade bara lite. Det är så härligt hur dem aktivt försvarar den här "avgiften" när det egentligen rör sig om ett rent bedrägeri. Dem vet mycket väl att folk int... 17/05 Igentligen borde ju jag lagföras som någon form av förbrytare, jag har faktiskt en sked hemma som jag KAN använda, för att med våld gröpa ur random snubbe i kön på Hemköps ögon med. Rimligt. 17/05 "Elektronikbranschen tjänar pengar på kulturskapares arbete genom försäljning av produkter som kan användas till att kopiera för privat bruk, och kulturskaparna ska genom lagstiftning på ett rimligt sätt ersättas för detta." Finns ju rätt mkt man kan... 17/05 Uppenbarligen tillräckligt många för att det ska vara ok att utgå från att ALLA gör det med ALLA lagringsmedier och därefter avgiftsbelägga dem allihop. Det är helt sinnessjukt att den här farsen fått fortgå så länge som den gjort. 17/05
Skicka en rättelse