Vi har tidigare skrivit om hur "hacks" som används för att ta vackra skärmbilder i spel, kan leda till problem för skaparna. Mattie Heitanens Cinteamtic Tools tillsammans med Cheat Engine, gjorde till exempel att han blev livstidsbannad från The Division, för att ha brutit mot spelets användaravtal. (Konflikten verkar sedan ha lösts sig till allas belåtenhet.)

Men det finns solskenshistorier också: Kotaku berättar idag om en en annan finländare – Petri Levälahti – som fick ett frilansgig hos Dice efter att de hade sett hans screenshots från Battlefield. Bilder tagna med just Heitanens verktyg.

Från Far Cry 5 – Petri Levälahti

Levälahti, aka Berduu, berättar bland annat för Kotaku att verktygen hos Dice inte skilde sig så mycket från de han hade använd tidigare. Det stod honom fritt att röra sig runt i relevanta områden, och prova olika saker och kompositioner tills det sade "klick". Art directorn valde sedan ut bilder som gick tillbaka för att poleras ytterligare. Nivå-, ljus- och karaktärsdesigners kunde också konsulteras. En färdig screenshot kan sedan hamna på nätet eller på ett spelkonvolut, som ett led i marknadsföringen.

I dessa E3-tider kan det vara bra att ha i åtanke hur mycket jobb det ligger bakom de bilder och filmer vi blir matade med från presskonferenser och mässgolv. Både för att inte låta oss förföras (för mycket), men kanske också för att uppskatta det konstnärliga perspektivet ytterligare.

Läs hela artikeln borta hos Kotaku.
Kolla in Petris flickr för fler fina bilder från hans portfolio.

Lista på spel som har kameraverktyg (tipstack till Walter S.A. Iego)