Häromdagen sa Sony att PS4 närmar sig slutet av sin livscykel. Det ledde till spekulationer om att Playstation 5, som det redan ryktas friskt om, kan vara nära.

Men det ryktet skjuts nu ner. Tsuyoshi Kodera, VD för Sony Interactive Entertainment, antyder för Wall Street Journal (betalvägg, återges av Ars Technica) att nästa Playstation är minst tre år bort.

Vi kommer använda de kommande tre åren till att förbereda nästa steg, att huka oss så att vi kan hoppa högre i framtiden.

Det låter väldigt logiskt med tanke på att PS4:an "bara" är fyra och ett halvt år gammal och forfarande säljer bra. Senaste siffrorna var 79 miljoner sålda konsoler, att jämföra med PS3:an som sålde 83 miljoner totalt. Dessutom är PS4 Pro bara ett och ett halvt år gammal.

Sony-konsoler har tidigare fått fem, sex år i ensamt majestät på marknaden (alltså innan en ny PS-konsol släpptes). Om Playstation 5 släpps 2021 har PS4:an hunnit bli hela åtta år gammal, fast då med en prestandaförbättrad Pro-maskin några år in i livscykeln.

PS4 och Xbox One hade urpremiär med ett par veckors mellanrum i november 2013 (Xboxen lanserades i Sverige hösten därpå). Båda har kommit i prestandatrimmade versioner: PS4 Pro hösten 2016 och Xbox One X i höstas. Microsoft slutade snabbt redovisa säljsiffror när PS4:an sprang ifrån Xboxen, och på senare år har Sony radat upp hyllade konsolexklusiva storspel medan Microsoft trampar på med kända varumärken utan några riktiga toppbetyg. Mot den bakgrunden känns det som att Microsoft borde vara mest ivriga att kliva över till nästa generation - om det inte vore för att deras krutpaket Xbox One X bara är ett halvår gammal.