Du kommer inte hitta en Playstation 5 under julgranen i år.

Häromdagen sa Sony att PS4 närmar sig slutet av sin livscykel. Det ledde till spekulationer om att Playstation 5, som det redan ryktas friskt om, kan vara nära.

Men det ryktet skjuts nu ner. Tsuyoshi Kodera, VD för Sony Interactive Entertainment, antyder för Wall Street Journal (betalvägg, återges av Ars Technica) att nästa Playstation är minst tre år bort.

Vi kommer använda de kommande tre åren till att förbereda nästa steg, att huka oss så att vi kan hoppa högre i framtiden.

Det låter väldigt logiskt med tanke på att PS4:an "bara" är fyra och ett halvt år gammal och forfarande säljer bra. Senaste siffrorna var 79 miljoner sålda konsoler, att jämföra med PS3:an som sålde 83 miljoner totalt. Dessutom är PS4 Pro bara ett och ett halvt år gammal.

Sony-konsoler har tidigare fått fem, sex år i ensamt majestät på marknaden (alltså innan en ny PS-konsol släpptes). Om Playstation 5 släpps 2021 har PS4:an hunnit bli hela åtta år gammal, fast då med en prestandaförbättrad Pro-maskin några år in i livscykeln.

PS4 och Xbox One hade urpremiär med ett par veckors mellanrum i november 2013 (Xboxen lanserades i Sverige hösten därpå). Båda har kommit i prestandatrimmade versioner: PS4 Pro hösten 2016 och Xbox One X i höstas. Microsoft slutade snabbt redovisa säljsiffror när PS4:an sprang ifrån Xboxen, och på senare år har Sony radat upp hyllade konsolexklusiva storspel medan Microsoft trampar på med kända varumärken utan några riktiga toppbetyg. Mot den bakgrunden känns det som att Microsoft borde vara mest ivriga att kliva över till nästa generation - om det inte vore för att deras krutpaket Xbox One X bara är ett halvår gammal.

Beror ju på hur man vill spela? Jag gillar konceptet konsol, men trist stt det även innebär att man släpper prestandan. I min mening skulle det inte vara så far fetched att ha ”refresh” på en mer reguljär basis.... Egentligen. Alltså. Det är väl mer ell... 25/05 Har svårt att tänka mig att hårdvaran i förhållande till pris är tillräckligt bra i år eller nästa år. Min rädsla med nuvarande gpu:er är att det mest handlar om hz i 4k... och att det sen inte finns mycket mer kvar. :) Prestanda i 1080 ti klass skulle... 24/05 Pro kommer garanterat få sänkt pris. Lagom till jul, varje år. Sen så är den inte död samma dag som PS5 släpps. I slutet brukar de allra snyggaste spelen släppas och det brukar ta något år innan utvecklare ställer om sig helt till nya generationen. Det... 24/05 Man får idag en pro för 4000kr. En ny konsol kostar som max 5-5500, lägg på dagens svindyra komponenter på det. Varför ska man göra en halvtidsuppdatering till? Visst, du kan få 60fps i ett par spel till, som inte har performance mode 60fps. Men är det... 24/05 Vart en PC-Xbox-Nintendo kille i hela mitt liv, med undantag av en svacka vid barndomen då jag ägde en PS2. Förrän nu. Då köpte jag en PS4 Pro efter besvikelse efter besvikelse från Microsoft. Xbox är idag en totalt onödig konsol, med onödiga spel och... 24/05 Ja, jag tycker att det känns väldigt långt. PS4 blir 5 år i år, och om man ska uppgradera till en Pro idag för att inte vara allt för utdaterad så får man 3 års spelglädje för 4000kr. Det är en jävligt dålig deal enligt mig. Om Sony har tänkt vänta i 3... 24/05 Jag är nöjd med PS4 Pro. Det blir nog lagom med PS5 till den dag då GTA 6 lanseras. 24/05 Kul röstning röster folk längre fram för de inte har råd till en ny konsol? :D CPU:n i konsolerna är pinsamt dålig och då sitter jag själv med en X, men klarar inte next-gen 60 fps så hoppas jag inte på tåget igen tyvärr! 24/05 @ebackman2 Haha ja verkligen. Hade den först i en byrå men luftflödet blev så dåligt att det lät så mycket att tjejen som försökte sova i ett annat rum med stängd dörr stördes! Att ha den jämte TV:n gör det bättre men inte är den tyst inte. 24/05 ha ha. det var faktiskt en rätt passande beskrivning :) Inget jag personligen stör mig på dock då jag tycker det mesta försvinner i ljudet från surroundet från spelet när man spelar, men nä tyst är den inte (åtminstonen inte i prefomance mode i god of... 24/05
Skicka en rättelse