När 11 juni, 03:00 Var? FZ:s Youtube-kanal Varför? Fallout 76 och Rage 2

I fjol försenades Bethesdas presskonferens så till den grad att natt blev till tidig morgon, men om schemat håller i år blir det nattvak. Även om Bethesda troligtvis redan avslöjat sina två huvudakter kan det vara väl värt att hålla sig vaken. Det är ju trots allt inte mer än tre år sedan man gjorde presskonferenscomeback och, enligt många, vann E3 med bland annat Dishonored 2, Doom och Fallout 4. I år ser det återigen ut som om Fallout hamnar i centrum.

Efter en kittlande teaser från Fallout 76 förvandlades klang och jubel snabbt till oro och fasa. Ryktena började spridas snabbare än Bethesda sa "Vi ses på E3" och detta, snarare än ett postapokalyptiskt rollspel för ensamvargen, kanske blir ett survivalspel i samma anda som Rust och Dayz. De värsta kråkorna kraxade (högst obekräftat) om Overwatch och battle royale. Mer tillförlitliga källor har tonat ner Rust-stämpeln. Sådana influenser finns, likaså multiplayer, men det ska alltjämt vara ett rollspel med story och quests. Den som lever (och håller sig vaken) får se.

Vi har betydligt mindre huvudvärk kring Avalanchetiteln Rage 2. Att uppföljaren ens existerar (originalet var ju sisådär) är den största överraskningen i det här fallet, men det känns som om Rage i händerna på Avalanche till sist kan bli den röjiga och högoktaniga action ettan inte var i närheten av. Den blågula utvecklaren har ju värmt upp med ett ödeland och galna fordon i Mad Max, och bevisligen vet de hur man bygger inbjudande öppna världar (läs: Just Cause). Dessutom bistår Id med sin expertis på fps-strider. Det känns som om spelet är i trygga händer.

På tal om Id: vad har Bethesdas understudior i pipen? Id bör komma med Quake: Champions-nyheter och Arkane verkar ha siktet inställt på månen i något som ryktas vara Prey-dlc. Är det för tidigt för Dishonored 3? Svar: det är aldrig för tidigt för Dishonored 3. Machinegames talar redan om E3 2020, så E3 2018 verkar inte vara deras grej. Eller så kanske de visar upp Wolfenstein 2-dlc, om det inte blir ett maffigt sidospår i stil med Wolfenstein: The Old Blood.

Tiotusenkronorsfrågan: får vi se The Elder Scrolls 6? Sannolikt inte. Bethesda har antytt att de har två jättetitlar planerade (en av dessa lär vara Fallout 76) innan denna efterlängtade sexa och mer troligt är att de visar upp dessa. Det är tyvärr mer sannolikt att Skyrim återlanseras (igen) än att The Elder Scrolls 6 visas upp i år. Men vi har väldigt, väldigt gärna fel.