När 11 juni, 19:00 Var? Square Enix Youtube-kanal Varför? The Avengers Project, Shadow of the Tomb Raider, Kingdom Hearts III, Final Fantasy VII Remake

Square Enix har inte hållit E3-hov på tre år. I år gör de det. Detta är egentligen det enda du behöver veta, för det är en comeback som inte skulle ske om inte den japanska speljätten hade något i görningen. Det blir ingen traditionell show med scen och publik, utan en förinspelad video i stil med Nintendo Direct. Vi förväntar oss Kingdom Hearts III (och ett 2018-datum), Dragon Quest XI-material och senaste nytt från det Eidos Montréal-utvecklade Shadow of the Tomb Raider.

Detta är dock knappast nyheter som motiverar en egen E3-show. Istället talas det om att vi till sist ska få se en första demonstration av Crystal Dynamics The Avengers Project. Det vore på tiden.

Det var i januari 2017 som Marvel och Square Enix avslöjade att de påbörjat ett flera år – och flera spel – långt samarbete. Marvel och dess filmer är något av det mest lukrativa som finns just nu, och det faktum att Square Enix satt Tomb Raider-studion Crystal Dynamics på projektet vittnar kanske om vad vi kan förvänta oss för slags spel; Filmiskt? Tredjeperson? Actionäventyr?

På tal om Tomb Raider: mer osannolikt är det att vi får se det omsusade Guardians of the Galaxy-spelet från nya Lara Croft-studion, Eidos Montréal. Det sägs att Deus Ex-serien lagts på is till förmån för detta, men det är mer troligt att studion lägger mer krut just nu på Shadow of the Tomb Raider, och att Square Enix å sin sida vill låta ett Marvel-spel stjäla all uppmärksamhet.

Fast det är klart, de känner nog (liksom vi) att det är på tiden att Final Fantasy VII-remaken får skina igen. Drömspelet hade efterfrågats sedan en makalös teknikdemo visade PSone-klassikern med PS3-kraft under E3 2005. Tio år senare blev drömmen sann, men då istället till Playstation 4. Sedan 2015 har vi fått se några få bilder här och där, men det mesta har gått åt till att sia om vilket årtionde (!) spelet släpps. 2023 är senaste ryktet. Square Enix bör känna viss press.

Efter Dontnods mer och mindre lyckade Vampyr-äventyr är vi många som hoppas på att tiden är mogen för att visa en första glimt av Life is Strange 2, som påbörjades 2016. Det ska inte bli en fortsättning på berättelsen i originalet utan istället en ny plats med nya ansikten.

Att vi får se nyheter om kommande Final Fantasy XV-dlc känns givet. Dock återstår det att se om Octopath Traveler och The World Ends with You dyker upp här, eller på Nintendos show.