När 12 juni, 02:30 Var? FZ:s Youtube-kanal Varför? Sony lägger allt (?) krut på PS4-kvartetten The Last of Us Part II, Spider-Man, Death Stranding och Ghost of Tsushima.

Enligt gammal god tradition avrundar Sony och Playstation en lång E3-natt. I år är dock en del annorlunda, ty 2018 har Sony förkunnat att lejonparten av allt strålkastarljus ska skina på PS4-kvartetten Spider-Man, Death Stranding, Ghost of Tsushima och The Last of Us Part II.

Vän av ordning undrar förstås: kommer Sony inte visa något mer? Jo då, men en del av de här nyheterna och spelen visas upp under veckan som leder fram till presskonferensnatten. Vi skulle i och för sig bli förvånade om Sony inte blandar ut "the big four" med andra nyheter.

Vad detta blir är höljt i dunkel men bland sannolika nyheter hittar vi Capcom-duon Devil May Cry 5 och Resident Evil 2-remaken, Little Big Planet-studions Dreams och något nytt från Days Gone. Betydligt osäkrare kort är From Softwares nya (Dark Souls III har ju ett par år på nacken) och Bluepoints nästa remake efter Shadow of the Colossus. Men det är E3 – och allt kan hända.

Enligt Sony har Playstation 4 klivit in i slutet av sin livscykel, en tid då konsolerna brukar kunna pressas till max. En av PS3:s svanesånger var The Last of Us, och när andra delen släpps (2019? 2020?) skulle det förvåna oss om Naughty Dog inte har ännu ett mästarstycke. Ännu vet vi mycket lite om berättelsen men i första trailern återsåg vi Joel och Ellie. Och i den andra, från Paris Games Week, avslöjades flera nya ansikten och ett brutalt mörker vi hade svårt att skaka av oss.

Under Paris Games Week fick vi också till sist se vad Sly-studion Sucker Punch haft för sig sedan Infamous First Light för fyra år sedan: Ghost of Tsushima. Året är 1274 och Mongolväldet har invaderat japanska ön Tsushima. Trots premiärtrailen och en paneldebatt på PSX i december känns det ännu inte som om vi fått se spelet på riktigt. Det låter som om det har ett kittlande stealth-fokus ("The Way of the ghost"). Nå, hög tid att ta reda på det.

Spider-Man är tveklöst Insomniacs viktigaste spel någonsin. Marvel-licensen är guld värd och spelet har rivit ner applåder både på E3 i fjol och E3 2016. Med releasen några få månader bort ska det bli intressant att se hur Spindelmannen ska få blixten att slå ner en tredje gång.

Mr. Metal Gear, Hideo Kojima, är aktuell med det alltid lika konstiga Death Stranding. Efter en sanslös sista tid på Konami (behandlingen under Metal Gear Solid V-produktionen och nedläggningen av Silent Hills) är det rimligt att utgå ifrån att Kojima känner frihet och glädje igen. Vad vi ska känna inför Death Stranding är däremot omöjligt att slå fast. För varje ny trailer tycks frågorna bli fler och det ska bli spännande att se om Kojima till sist kan ge oss några svar.

Det vore å andra sidan högst olikt honom.