För bara några timmar sedan stod det bara "oannonserat spel, Square Enix, västerländskt sandbox-spel" i vår kalender. Att den första bokningen i Los Angeles mässhall var svenskutvecklade Just Cause 4 blev en glad överraskning.

Demonstrationen utfördes på klassiskt E3-vis, ett gäng spelskribenter i ett rum och en guidad tur genom spelet. Alltså ingen hands-on denna gång men massor av information kring vad Avalanche fokuserar på i detta fjärde spel. Den uppgraderade Apex-motorn, och allt kaos den möjliggjorde, gavs ungefär 95 procent av tiden medan story bara nämndes i förbifarten.

Nämen Rico, ska du göra kaos nu igen?

Du spelar såklart som Rico, den hårdföra sydamerikanen som vi lärde känna för 12 år sedan i det allra första spelet. Hans numera ikoniska änterhake är tillbaka, denna gång moddbar för att sätta lite personlig krydda på hur du använder den. Vill du till exempel att föremål du binder samman ska explodera när de dras ihop? Varsågod!

Den kan också användas för att placera booster-raketer på föremål, något som tidigare krävde att du gick fram till prylen du ville skicka iväg i omloppsbana. Detta, tillsammans med de Metal Gear Solid-inspirerade ballongerna du kan sätta på allt, bäddar för improviserade container-zeppelinare.

Avalanche la också mycket energi på att prata om det dynamiska vädret, med luftströmmar du kan utnyttja med fallskärmen och glidflygardräkten i ena änden av skalan och tornador i den andra. Dessa extrema vindpelare kommer att kunna uppstå spontant i världen men i ett uppdrag vi fick se användes den för att förstöra först en flygplats, och sedan en stad. Alla föremål är fysikbaserade så tornadon fylldes snart med allsköns bråte och stora passagerarflygplan. Andra exempel på extremt väder är sand- och snöstormar samt blixtar. Fordonsstyrningen ska ha gjorts om, berättar man, men det är inget vi kan bekräfta förrän vi själva testat.

Skalan på världen, och kaoset du kan skapa däri, är uppsnurrat ytterligare ett par varv men samtidigt det visuella vara kvar på ungefär samma nivå som i del tre. Så snart vi fått spela själva (kanske redan på Gamescom i augusti) återkommer vi med ett mer gediget intryck.