Lootlådor med slumpmässigt innehåll är ständigt debatterade. Vissa länder och regioner har valt att införa diverse restriktioner för fenomenet, och i Sverige kan det ske förändringar från och med januari nästa år då den nya spellagen börjar gälla.

Det är inte förekomsten av själva lådorna i sig som kan påverkas, utan istället vidareförsäljning av innehållet i exempelvis forum och Facebook-grupper. Lotteriinspektionen och regeringen har kommit fram till att den typen av försäljning kan bli olaglig när den nya spellagen träder i kraft.

– Om det är så att det finns ett värde som omsätts utanför spelet, då är det ett spel om pengar som bedrivs utan tillstånd i Sverige och det är inte godkänt, säger Alejandro Firpo, statssekreterare hos civilminister Ardalan Shekarabi.

Den nuvarande lotterilagen gäller enbart svenska aktörer, medan den nya spellagen även inkluderar aktörer som riktar sig mot svenska konsumenter . Vilket ger Lotteriinspektionen ökade möjligheter att exempelvis ta kontakt med Facebook för kunna ta reda på vem som driver grupperna där den olagliga försäljning sker.

Källa: Sveriges Radio