Från och med när den nya spellagen träder i kraft i januari.

Lootlådor med slumpmässigt innehåll är ständigt debatterade. Vissa länder och regioner har valt att införa diverse restriktioner för fenomenet, och i Sverige kan det ske förändringar från och med januari nästa år då den nya spellagen börjar gälla.

Det är inte förekomsten av själva lådorna i sig som kan påverkas, utan istället vidareförsäljning av innehållet i exempelvis forum och Facebook-grupper. Lotteriinspektionen och regeringen har kommit fram till att den typen av försäljning kan bli olaglig när den nya spellagen träder i kraft.

– Om det är så att det finns ett värde som omsätts utanför spelet, då är det ett spel om pengar som bedrivs utan tillstånd i Sverige och det är inte godkänt, säger Alejandro Firpo, statssekreterare hos civilminister Ardalan Shekarabi.

Den nuvarande lotterilagen gäller enbart svenska aktörer, medan den nya spellagen även inkluderar aktörer som riktar sig mot svenska konsumenter . Vilket ger Lotteriinspektionen ökade möjligheter att exempelvis ta kontakt med Facebook för kunna ta reda på vem som driver grupperna där den olagliga försäljning sker.

Källa: Sveriges Radio

Det är nog du som tolkar deras svar fel. De passar på att ge uttryck för att de inte gillar lådor alls i spel och vill att de skall förbjudas helt vilket jag håller med om. 18/06 Ja, jag vet det, just det jag antyder också med att jag skrev "pengarna sätts enbart in på ditt Steam konto". Valve skulle behöva sätta upp ett skattesystem för varje land om de tillät överföring till bank i sådana fall, och de skulle gå miste om 30%... 17/06 Lika bra det. 17/06 @PiDuT: Den som säljer de man får så klart. Ungefär som med annat som lottas ut (brukar stå att man inte får sälja de vidare). 17/06 @PrinceToadstool: Om det är en icke-fråga bör det väl inte heller vara något problem att förbjuda det. 17/06 @Fuidama: Du kan dock aldrig få ut pengarna från steam om du använder deras marknadsplats. Därför gäller andra regler. 17/06 Aldrig riktigt förstått poängen med att spendera pengar på skins eller lootlådor alls. Lite samma sak med folk som tidigare sålde WoW-konton på blocket, försvinner inte nöjet med spelet när man köper en redan färdig karaktär? 17/06 Tycker personligen att sånt här borde varit förbjudet för länge sen. Gillar inte när något spel blir en sport eller en marknad. Och då räknar jag självklart bort minderåriga och folk som lätt får spelmissbruk. Utgår bara från vad jag gillar. Gillar allt... 17/06 Eeehm vad menar du? VALVE, det absolut största företaget när det gäller MTX, tillåter folk att sälja vidare skins direkt via Steam på deras marknad för spel som CS:GO och PUBG. En snabb koll jag gjorde nyss visade att de finns 30000 saker till DOTA2 på... 17/06 Jag har svårt att se hur svenska staten ska kunna reglera säljandet av skins. Visst, dom kan stänga Facebook sidor där folk säljer sina skins. Men säljandet av skins är ju betydligt större än så. Allt handlar ju i slutändan om att staten går miste om... 17/06
Skicka en rättelse