Forskare och spelutvecklare: vetenskaplig grund saknas.

WHO:s nya klassificering av dator- och tv-spelsberoende som sjukdom får hård kritik. Ett antal representanter för spelbranschen och forskare har tillsammans släppt ett dokument som i skarpa ordalag kritiserar Världshälsoorganisationens beslut att inkludera spelberoende i sitt nyligen släppta ICD-11, ett dokument som drar upp riktlinjerna för bedömning och hantering av olika sjukdomar.

Kritikerna menar att klassificeringen av digitalt spelberoende som sjukdom dels inte är vetenskapligt belagt, dels att det innebär betydande risker för moralpanik och felaktiga diagnoser.

Video games across all kinds of genres, devices and platforms are enjoyed safely and sensibly by more than two billion people worldwide, with the educational, therapeutic, and recreational value of games being well-founded and widely recognised.

We are therefore concerned to see 'gaming disorder' still contained in the latest version of the WHO's ICD-11 despite significant opposition from the medical and scientific community.

The evidence for its inclusion remains highly contested and inconclusive. We hope that the WHO will reconsider the mounting evidence put before them before proposing inclusion of 'gaming disorder' in the final version of ICD-11 to be endorsed next year.

WHO:s generalförsamling röstar om ICD-11-dokumentet ska godkännas i maj 2019.

Så länge man har kontroll på sitt spelande så ser jag inget fel med det men om det påvärkar jobb eller studie så bör man tänka om. För inte så länge sen så fick vi söka professionell hjälp åt min lillebror då han totalt strunta i skolan, trodde han kund... 21/06 Så länge dem räknar sportintresse som en sjukdom så bryr jag mig inte. Huliganism går väl att jämföra med rabies skulle jag våga påstå. 21/06 Nej, men du likställde, fullständigt felaktigt, två diametralt olika sorters beroenden. 20/06 Att kritiken kommer från Spelbranschen så kan man ju ställa sig frågan om forskarna är oberoende eller är intagna från själva Spelbranschen i samband med denna kritik? Sluta slarva förresten med ordet "sjukdom". Jag säger inte "fordon" när jag menar "bi... 20/06 Det behöver inte vara en substans personen sätter sig i beroendeställning till. 20/06 @Pholiage: Jag förstår dig. Men min poäng, vilket var ett förtydligande av vad rapporten säger, är att det inte finns tillräckligt med bevis och logiska orsakssamband som säger att handlingarna leder till missbruk snarare än att de missbrukande handling... 20/06 @PrinceToadstool: När jag skulle sluta med mmorpgs så fick jag värsta abstinensen. Darrningar, panikångest, självskadebeteende och självmordstankar. Att jag ens kunde sluta var tack vare en soc tant som tog mitt missbruk på allvar och hjälpte mig till... 20/06 Som en dataspelsmissbrukare så är det sorgligt att läsa detta. 20/06 Nej, det är det verkligen inte heller. Har du hört talas om nån som spelat sönder sin lever? 20/06 Självklart skall man få hjälp men måste en diagnos vara en förutsättning? Vaksamheten kommer från att att olika beteenden historiskt patologiserats för att sedan tas bort som diagnoser. Sen finns det andra problem. Polygon nämner i sin artikel att det... 20/06
Skicka en rättelse