Övriga utvecklare får hålla sina tassar borta från liknande system.

Uppdaterad 2018-06-26: Vi skrev tidigare att patentskyddet redan gått igenom, men så var icket fallet. Tack @Vercadi för rättelsen.

Patent- och varumärkesskydd i all ära, men ibland kan de kännas lite väl begränsade. Några av er kanske minns att Namco Bandai hade ensamrätt på "loading screen minigames" i 20 år, ett patent som gick ut 2015. Ett annat exempel är när Zenimax och Mojang råkade i luven på varandra över svenskarnas kortspel Scrolls.

Nu ansöker alltså Blizzard patent på "Play of the Game"-systemet från Overwatch, som identifierar det bästa ögonblicket i en match och presenterar det för spelarna. Kortfattat täcker patentskyddet system som samlar in data om olika händelser under en match och rankar dessa för att identifiera det mest betydelsefulla ögonblicket.

Deras patent täcker också delar som inte återfinns i Overwatch i nuläget, bland annat ett system som identifierar ögonblick över flera matcher och väger in tidigare händelser.

Obligatorisk "jag är ingen advokat"-varning på denna spekulation, men: Detta borde innebära att system som visar upp matchens sista frag oavsett flärdfaktor – något som bland annat känns igen från Call of Duty-serien – kommer klara sig undan advokaternas vrede.

Den långa och något krångliga patentbeskrivning går att läsa i sin helhet här.

Skicka en rättelse
Äntligen, jag håller med att företag kan taga juridiska rättigheter till nyskapat. Därpå kan de bli fler försäljningar. 26/06 @Vercadi: Klantigt! Ber om ursäkt för missen, och tack för att du påpekade! Uppdaterar nyheten. 26/06 Detta är falskt men jag antar att sprida nyheter för klicks är viktigare än journalistarbete. Går ni in på https://portal.uspto.gov/pair/PublicPair och söker på 15/374523 står det Status: Docketed New Case - Ready for Examination Vilket betyder dom nyli... 26/06 Är dock skillnad på hemska patenten är som söks. 26/06 Patent på systemet! Första meningen i artikeln är "Patent- och varumärkesskydd i all ära, men ibland kan de kännas lite väl begränsade. 26/06 Är det patent på systemet som visar repriser eller har dom varumärkesskyddat namnet "Play of the game"? Ni verkar inte kunna separera på skillnaden med tanke på att ni nämner scrolls som är ett varumärkesskydd inte patent. 26/06 Du får nog bojkotta en hel del spelproducenter med den filosofin, Blizzard (Vivendi) är långt ifrån ensamma när det gäller att upphovsrättskydda sina idéer. :P 26/06 Det har alltid varit baserat på vem som får högst 'On fire' på kortast tid, eftersom det enklaste sättet att höja den faktorn är många samtidiga kills så har det indirekt ofta blivit som du säger men det är inte alls så enkelt som du tror. 26/06 Inte första gången Blizzard samt deras moderbolag söker eller tar patent på saker som riskerar att förstöra för oss spelare i det långa loppet. Börjar kännas som att det är dags att börja bojkotta deras spel tills de slutar med dessa dumheter. Vilken... 26/06 Jag vill ha patent på "använda vapen för att skjuta andra spelare". Borde väl vara rimligt? 26/06