E-sportsrepresentanter möter IOK och idrottsförbund möts för samtal inom kort.

Är e-sport värdigt att få vara med i Olympiska spelen? Den frågan kommer diskuteras av högt uppsatta representanter för e-sporten, idrottsförbund världen över och Internationella olympiska kommittén (IOK).

Den 21 juli träffas representanter för IOK, GAISF (en intresseorgansiation för olika idrottsförbund) och e-sport på Olympiska museet i Lausanne, Schweiz, för att diskutera e-sportens eventuella medverkan i OS. Fast något snabbt beslut lär det inte bli tal om; det verkar mer handla om att olika parter känner sig fram. Eller som det sägs till Gamesindustry:

... utforska synergier, bygga ömsesidiga förtroenden och skapa en plattform för framtida engagemang mellan e-sports- och spelindustrierna och den olympiska rörelsen.

GAISF-presidenten Patrick Baumann verkar öppen för möjligheten att lära sig mer om vad e-sport är och fungerar:

Vi har förstått att den sporten aldrig står still och e-sportens och gamingens fenomenala tillväxt är en del av en pågående utveckling. Esport Forum ger en viktig och enormt värdefull möjlighet för oss att skaffa djupare förståelse av e-sporten, dess påverkan och förmodade utveckling framöver, så att vi tillsammans kan tänka över på vilka sätt vi kan samarbeta för att tillsammans dra nytta av all sport de kommande åren.

Det svenska CS-proffset Emil "Heaton" Christensen fick hård kritik för sin medverkan i Mästarnas mästare förra året. I tv-programmet möts proffsidrottare som lagt karriären på hyllan i en serie tävlingar, utformade för såväl styrka och uthållighet som logiskt tänkande, stresstålighet och balans. Innan programserien började gav Tommy Söderström, tidigare landslagsmålvakt i ishockey, programmet svidande kritik och menade att e-sport är spel och inte sport, och att Christensen därför inte hade där att göra. Och Söderström fick vatten på sin kvarn när Christensen blev första person att åka ut.

Skicka en rättelse
Jag bryr mig inte särskilt om OS, det viktiga är att erkännas som idrott/sport/kalla-det-vad-man-vill så att visumhantering osv förenklas. 04/07 @Dunder: Ok, jag kallar det dock ett kryphål :P Det är ju inte en del av Sommar eller Vinter OS. Det är sitt egna OS. Och precis så bör OS göra med E-sport. E-sport bör starta ett förbund, IOK erkänner E-sporten och sen kan man ha ett e-sport OS. 04/07 Kalla det vad man vill, det är en erkänd idrott och tävlar i OS vart fjärde år, eller WBF som de tydligen kallar det nu: http://www.svenskbridge.se/wbf/os-2016 "VM hölls första gången 1950 och 1960 blev Bridge OS-sport. " "Bridge and chess are the only... 04/07 Nej det är den inte? https://en.wikipedia.org/wiki/Olympic_sports "The governing bodies of the following sports, though not contested in the Olympic Games, are recognized by the IOC" Så precis som E-sport skulle IOK kunna erkänna det som sport, men inte... 04/07 Det är med i OS. https://sv.wikipedia.org/wiki/Bridge 03/07 @Dunder: vart menar du att bridge är klassad som en idrott? Nej det är ingen idrott men kan kalla det sport om man tävlar https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Idrott 03/07 Bridge då, kan du kalla det för en idrott? :thinking: 03/07 Spel kommer och går samt har inget med idrott att göra. Jag kan kalla esport för sport men inte en idrott 03/07 @moggen: nog finns det löjliga sporter i os men lerdyveskytte är inte en sån. Kanske inte så stor men det har en förankring till verklighet som tex träna upp sig inför fågeljakten :) 03/07 Varför inte, de finns gott om "löjliga" grenar i os som det är ta lerduveskytte som ett exempel. Sen är det väl en fråga om vad publiken vill ha. Ska man se OS som en manifestation av olika "LEKAR" och Spel som det en gång i tiden handlade om och det... 02/07