Någon måste betala prissänkningen när butikerna ska tömma lagren.

Förra sommaren exploderade intresset för brytning av kryptovaluta. Det ledde till brist på grafikkort, följt av att priserna sköt i höjden. När mining-hetsen nu svalnat är återförsäljarnas lager istället fyllda till bredden. Lägre priser borde därför vara att vänta, enligt våra kollegor Sweclockers kanske med så mycket som 20 procent under juli.

Men Nvidia ger nu inte återförsäljarna sitt vanliga skydd mot prissänkningar, som därför får svårt att sänka priserna och tömma lagren utan att sjäva ta den ekonomiska smällen. Det skriver Sweclockers efter att ha talat med återförsäljare. Normalt får butiker ett prisskydd (en sorts garanti där Nvidia lovar att täcka upp ekonomiskt vid eventuella prissänkningar) när de köper in en viss mängd grafikkort. Men det ska man alltså inte ha gjort denna gång.

Därtill försöker Nvidia pressa handlarna att ta in kort de inte vill ha, uppger Sweclockers källor. Man en sorts "dolda hot" som går ut på att butikerna måste köpa in kvarvarande kort i nuvarande generation för att garanteras tillgång till nästa generation när den släpps. Så här skriver Sweclockers:

Samtidigt som prisskydd lyser med sin frånvaro är ett nytt inslag att Nvidia kommer med vad som beskrivs som "dolda hot". Distributörer och återförsäljare uppmanas att köpa ännu fler grafikkort ur Geforce GTX 1000-serien om de vill ha några ordentliga volymer ur nästkommande generation. På så sätt tvingas butiker köpa in ännu fler Geforce-grafikkort.

Det plötsligt svalnade intesset för mining har dessutom gjort att Nvidia sitter på hundratusentals kretsar som partertillverkare inte vill ha. Saken kompliceras ytterligare av att GTX 1000-korten är två år gamla (många har redan köpt sina kort) och att nästa generation, gissningsvis 1100- eller 2000-serien, både väntas och ryktas vara på gång. I våras spekulerades det i release i juli, något som Nvidia-chefen sköt ner under Computex-mässan i juni genom att säga att nästa generation ligger "A long time from now."

För att sammanfatta: återförsäljarnas lager är sprängfyllda av grafikkort, och prissänkningar är att vänta. Frågan är vem som tar den ekonomiska smällen – Nvidia eller butikerna? Nästa fråga är vad som händer med lagren och priserna om Nvidia släpper nästa generation snabbare än vad företagets VD antytt?

Nu gav Jag inte fullpris, men visst är det en saftig prislapp för att få 4k och 144Hz i samma skärm. 10/07 25 lax för en 27tummare, nice =) 10/07 1440p...tsss. Those are rookie numbers! Köpte en Asus PG27UQ förra veckan. Nu väntar jag bara på 1180Ti för lite bättre flyt än med mina 1080Ti. Dröjer väl minst ett halvår tills det släpps dock :( 10/07 Jag har personligen bara haft Crossfire när jag körde AMD, men det var verkligen mediokert ... Så tills det börjar komma RIKTIGT BRA 4K-skärmar med hög uppdateringsfrekvens, så nöjer jag mig med det jag har. Och då hoppas jag även att SLI fungerar bättr... 07/07 Säger så här köp inga kort låt dom få svettas lite vi tvingar dom båda på detta sättet. varför skall vi ta den smällen med att köpa två år gamla kort med priserna som är nu eller med 20% lägre.. med 30-40 % lägre jo då kan man köpa men inte som det är... 07/07 Synd att det inte är bättre, SLI är grymt när det väl fungerar :) 07/07 Absolut inte :) Det var därför jag skrev kanske. 1440p 144Hz G-Sync is teh sh*t! 07/07 Säker på det? Stödet för SLI är inte speciellt bra just nu och blir bara sämre. Dessutom krävs en riktigt fläskig CPU :) 07/07 Mhm, RX Vega är inte en dålig produkt MEN skulle vara bra om AMD lyckades få den i lager för MSRP. Kostar liksom mer än en 1080Ti som är mycket bättre. 07/07 Tyvärr så är det du säger inte sant. RX Vega är en riktigt dålig produkt, det stämmer. Men tidigare när AMD har haft bättre och/eller mer prisvärda kort ute på marknaden så har majoriteten ändå köpt Nvidia. I övrigt så är ju AMDs processorer väldigt bra... 06/07
Skicka en rättelse