För nästan exakt 15 år sedan släppte LucasArts ett superbt rollspel i Star Wars-skrud signerat rollspelsgudarna Bioware. Star Wars: Knights of the Old Republic, eller KOTOR som det kallas i folkmun, blev en kommersiell succé och ses än idag av många som kanadickernas finaste alster.

Men ännu bättre skulle det bli! Istället för att utveckla uppföljaren till KOTOR började Bioware pyssla med Jade Empire och projektet hamnade istället hos Obsidian, som gjorde det Obsidian gör bäst; de gjorde en uppföljare som var snäppet vassare än föregångaren – inte minst på manusfronten.

Star Wars: Knights of the Old Republic II: The Sith Lords är ett av mina absoluta favoritrollspel genom alla tider. Sitter du hemma i den icke-spelvänliga sommarvärmen utan spelidéer vill jag komma med ett tips: Spela KOTOR 2!

I skrivande stund går spelet loss på 80 spänn på Steam. Du kan med andra ord skippa två dosor snus eller en kebabpizza och få mer än 30 timmar spelglädje. Taget!

Så varför vill jag lyfta det här spelet?

  • Först och främst för den fantastiska handlingen. Obsidian gör ett fantastiskt jobb med att slänga in ett par nyanser av grått i ett universum som kan vara lite väl svartvitt mellan varven. Med välskrivna och tredimensionella karaktärer som Kreia och Atton Rand är resan från gruvstationen på Peragus till Malachor 5 spännande utan avbrott. Star Wars för vuxna, om man så vill.

  • Musiken, som är helt fenomenal. Lyssna bara här: The Sith Lords Theme

  • Sist men inte minst är det ett (ursäkta franskan) jävligt stabilt rollspel. Gott om föremål och förmågor att pilla med, välskriven dialog, matigt karaktärsgalleri och tillfredsställande strider. Vad mer kan man önska sig?

Om du känner dig sugen: Kul! Men glöm för bövelen inte TSLRCM-modden! Spelet släpptes tyvärr i ett inte helt färdigt skick, men som tur är har flitiga fans av spelet gjort ett monsterjobb med modden ovan, som återställer mycket av det innehåll som Obsidian lämnade halvfärdigt. Köper du spelet på Steam finns modden att abonnera på direkt i klienten, och du slipper då flytta runt filer själv.

Fler moddar till spelet hittas här!

Trevligt sommarspelande!