Det har länge pratats om att en Uncharted-långfilm ska vara på g. Bland flera aspekter man kan fundera över runt en sådan produktion är vem som skulle spela den kvicktänkte och putslustiga huvudpersonen Nathan Drake. En sådan film har varit på gång under nästan ett årtionde vid det här laget, och flera regissörer och skådespelare har varit aktuella under den här tiden.

Nu släpper den kanadensiske regissören Allan Ungar en Uncharted-kortfilm med den ack så charmige och evigt putslustiga skådespelaren Nathan Fillion. Utöver att dela samma förnamn som karaktären han spelar har Dillion tveklöst helt rätt karaktärsdrag för att spela herr Drake, och man kan fråga sig varför han inte varit på tapeten med att spela rollen i de tidigare försöken att göra film på serien.

Utöver den putslustiga humorn och lösning av pussel relaterade till mäkta fina skatter lyckas kortfilmen även väva in actionmoment som ser ut att vara hämtade från spelets vy, med kameran positionerad bakom Nathan Drakes axel. Alltså ett exempel på hur spelmekanik från grundverket kan lyftas in i film utan att det ser pajigt ut (jag tittar på dig DOOM-filmen).

Allan Ungar är noga med att påpeka att kortfilmen på intet sätt är officiellt kopplad till spelserien och den är inte heller officiellt godkänd av vare sig Naughty Dog eller Sony. Den officiella Uncharted-filmen som uppges vara under utveckling just nu ska vara en prequel-film och fokuserar på en ung Nathan Drake spelad av Tom Holland, mest känd som den senaste skådespelaren att trä på sig Spindelmannens dräkt.

Den officiella filmen, om den nu blir av, blir säkert väldigt trevlig. Men efter den här finfina kortfilmen är det svårt att inte längta efter en riktig fullängdare med kortfilmens superba ensemble av skådespelare.