Specifikt releasedatum är ett krav.

Oberlandesgericht i München (en högre domstol i Tyskland) har fattat ett beslut som indirekt påverkar återförsäljning av spel i Tyskland. Tyska Heise rapporterar (via Eurogamer) att man sätter stopp för förbokningar av produkter utan konkret releasedatum.

Frågan lyftes efter Samsung Galaxy S6-förbokningar och innebär att vaga löften som "snart" eller "kommande" inte är okej. Ett datum då varan senast ska levereras är ett krav annars får man helt enkelt inte låta konsumenter boka den. Att förhandsköpa spel som Cyberpunk 2077, The Last of Us: Part II (bilden), Death Stranding och The Elder Scrolls VI är bara att glömma i Tyskland.

Wolfgang Schuldzinski, vd för Düsseldorf Consumer, sammanfattar det hela:

When consumers order goods on the internet, providers must specify by when the goods are delivered.

Historien förtäljer dock inte vad som gäller vid förseningar, eller om det är fritt fram med placeholder-datum. I Sverige har vi inga sådana här regler gällande releasedatum.

Sådär, nu har jag förbokat Forza Horizon 4 (på Microsoft Store), COD BlOps IIII och Battlefield V (på CdOn). (Alla till pc). Kvar att förboka är nu Burnout Paradise - Remastered, men det står fortfarande "Kommer snart", på Origin. 20/07 När kommer "Burnout Paradise Remastered" på Origin till pc? Har stått "Kommer snart" i flera månader nu! 19/07 Om jag minns rätt så förbokade jag Witcher 3 samt ett par delar i Football Manager-serien. That's it för min del. 18/07 Jag kom precis till Tyskland. Allt är som vanligt. 18/07 Jag vet fans av ett visst PyramidRymdspel som gärna hade förbokat den dammsugaren. 18/07 Jag förbokar på om jag vet att det är ett spel jag kommer tycka om. Har inte slagit fel ännu. :) 18/07 Tror inte det handlar om att förbjuda konsumenten att genomföra köpet, snarare att förbjuda leverantören från att erbjuda varan utan att specifiera när den ska levereras. Du hade väl aldrig betalat fullt pris för en dammsugare från Media Markt utan att... 18/07 Att förboka ett vanligt spel tycker jag ska vara olagligt all together. Så länge det inte är en collector's edition eller något sällsynt. Spel har i stort sätt ingen begränsad upplaga, speciellt Digitala utgåvor. Den här lagen kan nog enkelt kringgås... 18/07 Ja, pappa staten skall minsann skydda dig genom att linda in väggarna i bubbelplast och låsa in dig i rummet. Ingenting stärks genom att förbjuda kunderna att göra någonting eller begränsa deras möjligheter att handla, vill jag förboka någonting bör det... 18/07 Jag tänker alltid att "boka" är något man gör utan att betala, lite som en restaurang. Är köpa något i förväg utan releasedatum verkar dumt... 18/07
Skicka en rättelse