Låt oss minnas några av de mest älskade – och hatade! – DLC-paketen.

Just nu tar vi oss bit för bit igenom konsolhistorien. För två veckor sedan började vi med 80-talet, i fredags landade vi i 90-talet och snart är det dags för 00-talet. På tal om det...

I mitten av 00-talet blev DLC ("downloadable content") en allt starkare trend. Redan rts-klassikern Total Annihalition från 1997 hade det, liksom Dreamcast och första Xbox. Det var dock i och med 360-, PS3- och Wii-generationen som plånböckerna öppnades på vid gavel.

Det mediala genombrottet för det nedladdningsbara innehållet kunde ha varit bättre, men blev åtminstone ett facit på hur man inte ska handskas med DLC. Hästrustningen till The Elder Scrolls IV: Oblivion gjorde ingenting förutom att få din pålle att glittra i solskenet. 20 kronor rakt i sjön.

Det var ett dumt DLC till överpris men sålde ändå bra, och fler dumma DLC:er har följt:

  • Mass Effect 3From Ashes är inget dåligt DLC per se men råkade släppas ett par veckor innan moderspelet. Hade det kapats i sista stund från Mass Effect 3 för att dra in extra cash?

  • Dragon Age: Origins – Ja, Bioware igen. Första Dragon Age är med rätta älskat men det är inte elegant att se en NPC-karaktär vara en glorifierad reklamskylt för ett DLC-paket.

  • Tiger Woods PGA Tour 13 – 20 av 36 banor är med på skivan. Resten? Grinda utav bara helvete, eller öppna plånboken. Spelet påminner dig ungefär hela tiden om den genvägen.

  • Metro: Last Light – Ranger mode är den ultimata utmaningen, som enligt 4A Games var så som Metro: Last Light "var menat att spelas". Men då fick du förboka – eller betala.

  • Asura's WrathTrue Ending-DLC:et är vad det låter som. Sista bossen och det sanna slutet finnes bakom en betalvägg. Det blir knappast värre än så här.

  • Mortal Kombat X – Fatalities i Mortal Kombat är brutala slutattacker som kräver övning. I Mortal Kombat X kan du köpa "easy fatalities" styckvis för riktiga pengar. Ridå.

Det finns mycket dumt DLC. Samtidigt finns det mycket bra och den genomgående röda tråden hos bra DLC är att de fanns långt innan DLC blev ett begrepp – och kallas för expansioner: Throne of Bhaal till Baldur's Gate II, The Frozen Throne till Warcraft III, Lord of Destruction till Diablo II.

Faktum är att några av mina största spelupplevelser på senare år varit DLC-expansioner som inte bara gett oss mer av samma, utan tagit grundspelets koncept och gjort nya saker med det.

Det finns förstås fler utmärkta DLC-expansioner; Mass Effect 3: Citadel eller Lair of the Shadow Broker till Mass Effect 2, Old World Blues till Fallout: New Vegas, Dark Souls II:s The Lost Crowns-trilogi. Det finns skäl att hata DLC:er – men det är de vi älskar vi kommer att minnas längst.

Blood and Wine var bättre än huvudstoryn. :D 25/07 Är det den här scenen? Jag hittade en bild... https://i.imgur.com/4qAyhSp.png Lite lustigt sätt att kränga DLC på. Snacka om immersion breaker. :D 25/07 Visst var horse armor dumt. Men samtidigt var det ju bara försmaken av vad som senare skulle komma att bli närmast en standard för vad DLC ska vara för något. Idag är ju DLC-normen kosmetiskt innehåll, eller pengar i sjön som artikeln beskriver det som.... 25/07 Några av mina favorit expansion packs är red alert 1 expansionen counterstrike där man fick slåss mot gigantiska myr armé som en liten wink till kitchig 1950 tals sci-fi., Och Aftermath som lade in nya units som field mechanic, chrono tank, missile subm... 25/07 TS dlc är ju licensierade tåg etc som kräver många timmar att producera dlc till Ets och Ats är ju i princip bara kartor och mikrotransaktioner 25/07 DLC och expansion är inte samma sak. DLC är oftast en scam, medans expansion är mycket nytt content, prisvärt och något man ser fram emot. 25/07 The frozen throne(WC3) och Lord of destruction(D2) är nog mina absoluta favorit expansioner/DLC! I modern tid så är nog Skyrim det enda jag köpt DLC till, helt okej DLC kan tilläggas. 25/07 Samma här. Har sina skavanker och har väl inte åldrats superväl, men NWN 2 var ett mycket habilt spel. 25/07 Förstod aldrig kritiken mot Neverwinter Nights 2 då jag tyckte det var mycket mycket bättre än ettan :P 24/07 @kaealy: Håller absolut med om Mask of the Betrayer. Det är bland det bästa jag någonsin spelat i RPG-väg. Lite synd att det är en expansion till en uppföljare som fick en massa skit. Jag önskar att fler hade upplevt det. 24/07
Skicka en rättelse