Är det flykten från PUBG som är orsaken?

I januari i år slog Steam rekord i användarantal, med mer än 16,8 miljoner dagliga användare. När mätningar gjordes för juni blev siffran däremot anmärkningsvärt låg med 14,9 miljoner dagliga användare. Det motsvarar en minskning med 12 procent, vilket är en anmärkningsvärd förändring på så kort tid.

Detta gäller inte bara användare som har Steam-klienten öppen. Antalet användare som faktiskt startat ett spel minskade också från 6,16 miljoner per dag i januari till 4,53 miljoner i juli, motsvarande 26 procents minskning. Detta kan jämföras med 2016 och 2017 där samma perioder såg minskningar på 1-2 procent.

Ars Tecnica har analyserat användarstatistik för Steam.

Spekulationer anger att ett minskat intresse för succéspelet PUBG kan vara delvis ansvarigt för tappet. Sergei Galyonkin från Steam Spy, som analyserar användardata från plattformen i ingående detalj, har noterat att spelarantalet för PUBG sjönk från 3 miljoner i januari till 1,3 miljoner i juli.

Minskad aktivitet gäller inte bara PUBG, även titlar som Dota 2, Counter-Strike: GO och Team Fortress 2 har drabbats, men i mindre utsträckning. Att battle-royale-konkurrenten Fortnite ökat så explosionsartat i popularitet anges som en stor bidragande faktor för det lägre spelarantalet för PUBG, och därmed Steam.

Fortnite använder en egen startplattform, eller launcher om man vill slänga sig med utrikiska begrepp, räknas dess spelarantal inte in i Steam-plattformen, och en ökning här kan därmed direkt påverka spelaraktiviteten hos konkurrerande spelplattformar som Steam.

Det är för tidigt att uttala sig om det minskade spelarantalet hos Steam är en tillfällig svacka eller om det är en mer ihållande minskning, men det är hur som helst ytterligare en indikation om hur löjligt populärt Fortnite är just nu.

@Cirdane: Precis, stora delar av norra halvklotet har haft varmare i juli än normalt https://www.nsstc.uah.edu/climate/2018/july2018/JULY%202018.png 09/08 Fast det har det gjort varje år, det här är en statistisk avvikelse. Kurvan ser annorlunda ut från tidigare år. 06/08 Kan de bero på att Steam är typ samma skit som de var när det lanserandes? 06/08 Det betyder att det är dags att släppa.... HALF LIFE 3. 03/08 Fortnite har väl något med det å göra men denna nya uppdateringen de har pushat är ingen höjdare heller. 03/08 Det har dock varit lika varmt i Finland, Danmark, Holland, delar av Norge, Tyskland etc. Slår man ihop alla de länder som har haft en ovanligt lång värmebölja i sommar så blir det en ganska stor mängd människor. Särskilt då det gäller nord- och centrale... 03/08 Ja jo, Men nu snackar jag om övriga världen likaså, Inte direkt så att Sverige har monopol på värmen. 02/08 Här använder man verkligen ohållbar statistik för att skapa rubriker. Spelarantalet minskar alltid på sommaren. Och med tanke på vilken lång och varm sommar vi haft i Europa i år så är det inte konstigt att antalet är lägre. Gör om mätningen i Januari... 02/08 Precis! Att jämföra halva 2018 med tidigare år blir väldigt missvisande. Troligen kommer 2018 att öka igen runt Aug/Sep och när året är slut kommer det visa sig att Steam ökat totalt istället. 02/08 Jag brukade uppfatta Valve som när på upphöjda gudar förr i världen. Nu är plattformen / tjänsten överförfriskad och det känns inte som om det kommer bli bättre i framtiden. 02/08
Skicka en rättelse